DW: Proizvođači vakcina sprečavaju donacije siromašnim

0

Njemačka Vlada strahuje da će uskoro morati da uništi velike količine vakcina protiv korone. Pritom je najavljeno i upravo potvrđeno da će Njemačka svoje viškove donirati siromašnjim zemljama u okviru inicijative Ujeidnjenih nacija – Kovaks – i to do kraja godine, 100 miliona doza vakcine.

Proizvođači drugih vakcina očigledno nameću uslove koji onemogućavaju da se vakcine doniraju siromašnijim zemljama.

Proizvođači vakcina imaju pravo veta

Ovo proizilazi iz pisma državnog sekretara Tomasa Štefena iz Ministarstva zdravlja upućenog Evropskoj komisiji, koje je dostupno TV magazinu “Kontrasti” javnog servisa  ARD, piše na portalu javnog servisa, tagesšau.

U pismu od 18. oktobra Štefen kritikuje ponašanje proizvođača vakcina koje ne pogađa samo Njemačku: “Uskoro ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj neke zemlje moraju da unište velike količine vakcina koja su hitno potrebne drugim zemljama.”

Ugovori koje je Komisija EU prošle godine zaključila sa proizvođačima vakcina daju tim kompanijama de fakto pravo veta kada se vakcine distribuiraju trećim zemljama. To znači da proizvođači moraju da pristanu na te ugovore o doniranju koje na primjer Njemačka sklapa sa nekom drugom zemljom.

Neke kompanije očigledno beskrupulozno eksploatišu mogućnost veta. Štefen u pomenutom pismu kaže proizvođači “diktiraju minimalne cijene” ili zahtjevaju od primalaca “pretjerane kompenzacije za razliku u cijeni”.

Takođe je “neprihvatljivo”, piše Štefen, da te farmacetuske kompanije pokušavaju da zabrane distribuciju vakcina preko međunarodnih organizacija. Na primjer međunarodne organizacije kao što su “Ljekari bez granica” uključene su u kampanju vakcinacije u afričkim zemljama.

Afrička unija kupuje velike količine vakcina

Njemački portal za ljekare “erzteblat” piše da će Moderna Afričkoj uniji isporučiti do 110 miliona doza vakcine. Prvih 15 miliona trebalo bi da bude isporučeno do kraja godine.

Komesar Afričke unije (AU) za koronu, Strive Masijiva rekao je na konferenciji za štampu da je do sada AU isporučeno 17 miliona doza različitih vakcina protiv korone.  Afrička unija ima 55 država članica i centralno kupuje vakcine za zemlje Unije koje prethodno moraju da ih naruče.

U Africi, sa populacijom od 1,3 milijarde ljudi, do sada je u potpunosti vakcinisano samo oko pet odsto stanovništva. Procjenjuje se da je za vakcinaciju oko 60 odsto populacije potrebno oko 1,6 milijardi doza.

Komercijalni interesi sprečavaju donacije vakcina

Prema insajderima iz farmacetuske industrije, pozadina finansijskih zahtjeva proizvođača vakcina  – su komercijalni interesi: bilo koja doza koja se besplatno donira iz Njemačke u Afriku, na primer, tamo se više ne može prodati, čak ni po nižoj ceni.

Prema istraživanju tima emisije “Kontrasti”, najveći otpor doniranju vakcina pruža američka kompanija Moderna. Prema njemačkom ministarstvu zdravlja u međuvremenu su potpisani okvirni sporazumi između Kovaksa i firmi Bajontek-Fajzer kao i Džonson & Džonson. Sa Modernom se još uvijek pregovara.

Proizvođači zahtjevaju “minimalne cijene” ili isplate kompenzacije – pored cijene koju su zemlje EU ugovorile i platile za naručene vakcine. Za dozu vakcine proizvođača Moderna, na primjer, EU plaća navodno oko 19 evra.

Sa stanovišta američke kompanije Moderna, smanjili bi se prihodi na unosnom tržištu u EU za dopunske vakcinacije: što manje Njemaca primi prvu i drugu vakcinu Moderne, manje je tržište za dopunske vakcinacije u bogatoj Njemačkoj. Prema zvaničnom odobrenju, mRNA vakcine se “pojačavaju” davanjem treće doze iste vrste vakcina.

Kao i mnogo toga bitnog u vezi sa ugovorima vrijednim milijardi – ne zna se koliku kompenzaciju traže pomenute farmacetuske firme.

Državni sekretar Štefen u svom pismu govori samo o “pretjeranim” zahtjevima. Iznos traženih “minimalnih cijena” takođe nije javno dostupan.

Tu bi moglo da pomogne saopštenje za štampu američkog proizvođača Moderna od 12. oktobra: tamo se kaže se da je inicijativa Kovaksu u prosjeku platila manje od deset dolara (8,58 evra) po dozi i da će treća vakcina biti ponuđena za oko pet dolara (4,29 evra).

Proizvođači vakcina neće da daju informacije novinarima

Tim novinara njemačkog javnog servisa je zatražio komentar od Moderne. Međutim, američka kompanija nije odgovorila na konkretna pitanja. Moderna je samo navela da kompanija “u principu ne može da komentariše moguće ili tekuće razgovore sa institucijama i vladinim agencijama”. Džonson & Džonson uopšte nije odgovorio na zahtjev novinara.

Ni Bajontek – sa sjedištem u Majncu – nije odgovorio na pitanje da li je Bajontek-Fajzer zahtijevao kompenzaciju i, ako jeste, u kom iznosu su te isplate odobrene. Umjesto toga, ova farmacetuska kompanija upućuje na njemačko ministarstvo zdravlja.

Njemačka ima i imaće ogroman višak vakcina

Njemačko ministarstvo zdravlja želi da donira 50 miliona doza takozvanih vektorskih vakcina kompanija AstraZeneka i Džonson & Džonson i 50 miliona doza mRNA vakcina proizvođača Bajontek-Fajzer i Moderna.

Prema pismu državnog sekretara Štefena, u novembru treba da bude donirano 10 miliona doza vakcine Bajontek-Fajzer, i oko 40 miliona doza vakcine Moderna. Jer Nkemačka bi po narudžbi u 4. kvartalu trebalo da dobije isporuku čak do 47 miliona doza Moderne. Ta količina je ugovorena 2020. godine – iz predostrožnosti – ali toliko vakcina definitivno više nisu potrebne Njemačkoj.

A za treću vakcinu u Njemačkoj – nema brige. Prema ministarstvu zdravlja, Njemačka će 2022. dobiti ukupno 256 miliona doza vakcine od svih odobrenih proizvođača, piše na portalu javnog servisa, tagesšau.

EU je donirala ili izvezla milijardu doza vakcine

Da podsjetimo: Evropska unija je za deset mjeseci izvezla više od milijardu doza vakcine protiv korone u zemlje širom svijeta, rekla je nedavno u Briselu predsjednica komsije EU Ursula fon der Lejen.

Od decembra 2020. vakcine su isporučena u više od 150 zemalja – uključujući Japan, Tursku, Veliku Britaniju i Brazil.

Oko 87 miliona doza poslato je u zemlje sa niskim i srednjim prihodima kroz inicijativu Kovaks. Međutim pod kojim uslovima se te vakcine izvoze – nije poznato.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here