28.03.2024.
HomeKolumneZubčević: Mile, šta se čeka?!

Zubčević: Mile, šta se čeka?!

Može se iz Bosne i Hercegovine, kao što se može iz Srbije, iz Hrvatske, otići na četiri dana ili četiri mjeseca i ništa se neće propustiti, niti će se bilo šta novo i važno desiti, a svaka nova medijska senzacija je samo još jedna cirkuska vrteška kao spomenik našoj ubijenosti u pojam, izluđenosti, estradizaciji i ispraznom spektaklu, piše na početku svoga komentara Edin Zubčević, odgovorni urednik portala Nomad.

“Dodik sazvao raju da sjednu malo u radno vrijeme u njegov kabinet u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, da popiju po jednu-dvije a obezbijedio je i harmonikaša. I ne bi to bilo ništa neobično ni za Dildorada ni za naše društvo da to nije izazvalo “šok i nevjericu”. Vrijeđa i ponižava i državu i sve nas, provocira. Strašno. Javljaju se bivši branioci kao eto “boba im je falila” da “reaguju”, komentariše se na sve strane.

Piše: Edin Zubčević

Pokušavam da shvatim šta je sporno. Dodik je pjevao i ranije, bar je on mislio da pjeva, mene ako pitate – revao je. Baš kao i političar – ni jednu važnu notu ne može iznijeti kako treba. Dobro, do sada je revao uglavnom stojeći pod šatorima, i na stranačkim okupljanjima, a sada pokušava pjevati sjedeći u skupocjenom stilskom namještaju u svom kabinetu u zgradi Predsjedništva. Tako je to kad šatorska subkultura postane mainstream. Nije to od juče već odavno pa se ni ne sjećamo kad nam se to svima skupa desilo.

To je njemu (njegova) Bosna i Hercegovina dala – da može pozirati i izazivati, piti alkohol i pjevati na radnom mjestu. I onda kaže ne valja mu Bosna. Baš je razmažen. Eto, neka okrene i janje, stvarno nije problem. Šta je sve Dodik rekao, koga je sve i šta sve nije uvrijedio i povrijedio, negirao, od srebreničkih žrtava do novog visokog predstavnika, i sve i svakoga između – pa ništa. A kršenje ustava mu je kao disanje.

Brojao je kosti žrtava genocida spinujući da su poluprazni tabuti. Jesu, često se ukopa samo nekoliko koščica, pronađenih na različitim lokacijama, u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama. U tabutima je dio posmrtnih ostataka ubijenih, a ostale su kosti rasute po bosanskim pejzažima; idličan prizor po Dodikovoj mjeri. Ili kaže da mu smeta novi visoki predstavnik. Stvarno pretjeruje! Ne smeta mu novi visoki predstavnik ni najmanje, jer Dildorad izvodi veće protuustavne budalaštine nego ikad, a ovaj novi visoki predstavnik niskih ambicija se pravi mrtav, kao i famozna prostitutka Evropa. I domaći političari se prave mrtvi, a kad živnu onda se samo koprcaju. Razvaljuje im Dodik matriks, odnosno pseudo patriotsku matricu u kojoj oni kao nešto čuvaju, kao nešto brane, i kao nešto vole, a pokazuju da su sposobni za ništa, jer se sve vrijeme samo ničim bave, pa su jedino tu vještinu savladali, a kad treba nešto da urade, bilo šta, jednostavno to ne umiju.”

Opširnije na portalu Nomad.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti