KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici Nadin Smajlović

0

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je utvrđeno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića.

Ovu informaciju za N1 potvrdila je Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin navodeći da je riječ o prvostepenoj presudi, a na osnovu tužbe koju je ova porodica krajem 2019. godine podnijela znog nakande štete.

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost Discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike i KCUS-a od 18.11.2019. i saopćenju Očne klinike KCUS-a od 20.11.2019. godine.

Presudom je odlučeno da KCUS treba isplatiti 35.000 KM tužiteljima (porodica Smajlović op.a.).

“Nama novac nije bio cilj već da se ljekari koji su ovo uradili da odgovaraju i da odgovaraju za otkrivanje identiteta našeg djeteta i etiketirali porodicu. Nama je to veća satisfakcija što se KCUS mora sada izviniti javno kao porodici, a što se tiče novčane naknade, mi smo svakako kao porodica finansirali liječenje i to mi nije bio cilj. Satisfakcija je da su dužni da se u roku od 30 dana nama izvine sa saopćenjem”, kazala nam je Smajlović.

KCUS je u saopćenju za javnost izbio lične podatke maloljetnog djeteta, a koji se odnose na hospitalizaciju, njeno zdravstveno stanje, tok bolesti, dijagnoze, propisane terapije i zahvate koje treba poduzeti.

Osim toga, u drugom saopćenju su izneseni podaci o broju dana koje je Amina Smajlović provela na bolovanju te je otkrivena porodična anamneza njenog supruga i oca od Nadin, Denisa Smajlovića.

“Tada niko nije znao da imamo problema s djetetom da je bolesno, međutim, iznošenjem ovih javnih podataka i dijagnoze znali su i članovi porodice i ljudi koji nisu trebali znati. Ovo je sada prvostepena presuda i vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Ipak se nadam da će, ukoliko bude KCUS uložio presudu i slučaj ode na Tužilaštvo KS, da će se i tada naći jedan sudija od časti i poštenja da uradi onako kako treba”, poručila je Smajlović.

Sud je ocijenio da su iznošenjem ovih podataka prekršene odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka, Zakona o liječništvu, Zakona o pravima, Evropske konvencije, Konvencije o pravima djeteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here