29.03.2024.
HomeNovostiSIPA pretresa sjedište Granične policije, u toku i hapšenja zbog upošljavanja

SIPA pretresa sjedište Granične policije, u toku i hapšenja zbog upošljavanja

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu gdje vrše privođenja i pretrese. SIPA postupa po nalogu Tužilaštva BiH.

“Postupajuća tužiteljica zajedno sa timom iz SIPA, koordinira aktivnosti policijskih djelatnika na terenu. Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, provode aktivnosti koje se odnose na pretrese osoba i objekata, kao i lišenja slobode na području Kantona Sarajevo i Kantona Središnja Bosna, a u svezi sa kaznenim djelom zlouporaba položaja ili ovlasti, povezanog sa kaznenim djelima primanja dara ili drugog oblika koristi. Na terenu se nalazi više desetina policijskih djelatnika SIPA, čiji rad koordinira postupajuća tužiteljica koja se nalazi u prostorijama SIPA. Lišene su slobode tri osobe, od kojih su dvije policijski djelatnici Granične policije. Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem se istražuje korupcija prilikom procedura natječaja i uposlenja u Graničnoj policiji BiH. U okviru pretresa, izvršit će se i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS za N1 su kazali kako su upoznati s detaljima ove akcije jer postoje određene prijave koje je zaprimio njihov Ured, ali da ne mogu govoriti o detaljima.

Podsjetimo, ranije je Patrija objavio kako je “na ruke ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, v.d. direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana i šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduana Kafedžića i savjetnika u Uredu Erika Larsona, dostavljeno je pismo u kojem se otkrivaju neregularnosti u vezi aktuelnog konkursa prijema kadeta u Graničnoj policiji BiH”.

U pismu su eksplicitno pobrojane sve mutne radnje komisije za prijem kadeta, a autori traže da nadležni poduzmu korake i spriječe takvo djelovanje. U pismu se upozorava da je u pojedinim slučajevima bilo toliko očigledno „štimanje“ bodova na fizičkom testiranju te da su eliminisani izvrsni kandidati samo zato što nemaju „štelu“. Od Cikotića su tražili da formira komisiju kako bi provjerili ove navode.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti