Međunarodna akcija “Galeb“: Pronađeno 12 migranta, uhapšene dvije osobe

0

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizovana je međunarodna akcija kodnog naziva “Galeb“, čije aktivnosti se odnose na otkrivanje i procesuiranje počinilaca krivičnih djela organizovanog krijumčarenja migranata.

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Brčko distrikta, a u saradnji sa Graničnom policijom BiH, te Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, realizovali su operativnu međunarodnu akciju kodnog naziva “Galeb”, usmjerenu na dokumentovanje i sprečavanje krijumčarenja migranata preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske unije.

“Ove aktivnosti odnose se na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom i terete se da su, u periodu od više mjeseci, preko državne granice ilegalno prebacivali migrante, čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila značajnu materijalnu korist. Ove nezakonite aktivnosti najčešće su vršene preko teritorije Brčko distrikta, pa je na ovaj način presječen uhodan krijumčarski lanac koji je djelovao na ovom području“, ističu iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe vršile krijumčarenje migranata koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Save, na taj način izbjegavajući mjere granične i carinske kontrole, a sve radi sticanja nezakonite imovinske koristi.

“Tokom jutrošnjih aktivnosti, a u okviru organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice, na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno je 12 migranata, te su slobode lišena dva člana organizovane kriminalne grupe. U okviru akcije izvršeni su pretresi na području Brčkog, sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja počinjenog krivičnog djela“, navode iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni ilegalni migranti su predati u dalju nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za krivično djelo organizovanje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja migranata, u gradovima i područjima širom BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here