Nastavak suđenja u predmetu Respiratori: Ispitana tri nova svjedoka

0

U nastavku glavnog pretresa u predmetu Fadil Novalić i drugi pred Sudom BiH ispitana su tri nova svjedoka Tužiteljstva BiH.

Tokom direktnog ispitivanja svjedoka Adnana Gačevića, uposlenika Privredne banke Sarajevo, tužitelj Mirza Hukeljić pokušavao je dokazati kako je Fikret Hodžić obavijestio Gačevića nekoliko dana prije nego što je sklopljen ugovor o kupovini respiratora između FUCZ i Srebrene maline, da “ovih dana” očekuje veći priliv novca na račun, te da će imati veću isplatu.

Svjedok Gačević je potvrdio kako mu je Hodžić poruku tog sadržaja poslao putem vibera 30.3.2020. godine, te da je nekoliko dana poslije toga u telefonskom razgovoru obaviješten od Fikreta Hodžića kako očekuje isplatu od države za nabavu respiratora.

Tužitelj Hukeljić je ustvrdio da je želio dokazati kako je Hodžić i poruku i telefonski razgovor o velikom prilivu sredstava imao prije nego što je Ministarstvo financija FBiH uplatilo novac od 10,5 miliona maraka za kupnju 100 respiratora iz NR Kine.

Gačević je potvrdio kako je Hodžić tražio savjet u vezi sa uplatom u inozemstvo, to jest u NR Kinu u vezi sa kupnjom respiratora, za šta je postojao pravni osnov.

Obrana Fikreta Hodžića je u unakrsnom ispitivanju utvrdilo kako je traženje savjeta i pomoći u takvim uplatama/isplatama uobičajena praksa, kao i da je tih dana Srebrena malina imala više transakcija, uključujući i iz Kosova, u vezi sa nabavom druge medicinske opreme.

Pred Sudom BiH danas je svjedočio i Redžep Hodžić, menadžer u Srebrenoj malini i brat Fikreta Hodžića. Svjedok je potvrdio kako nije imao nikakve veze sa samim procesom i pregovorima u vezi sa nabavom respiratora, te da je za njih saznao nekoliko dana prije njihove isporuke u BiH.

Također, posvjedočio je da je preuzeo komunikaciju sa Kinezima nakon što je njegov brat dobio zabranu Suda BiH da komunicira bilo s kim u vezi sa ovim predmetom.

Svjedok Tužiteljstva BiH bila je uposlenica Srebrene maline Emina Mehmedović, koja je posvjedočila da je 26.3.2020. godine na e-mail adresu FUCZ poslala ponudu u vezi sa zaštitinim maskama, koju je sačinio Fikret Hožić.

Mehmedović je rekla da je u nekoliko navrata 24. i 27.4.2020. godine (u vrijeme isporuke respiratora) komunicirala sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi se prikupila dokumentacija za dozvolu za uvoz medicinske opreme koju je tražila Srebrena malina.

Nastavak glavnog pretresa u predmetu Fadil Novalić i dr. planiran je za 22.9.2021. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here