20.04.2024.
HomeNovosti20 fotelja čeka nove šefove u institucijama BiH

20 fotelja čeka nove šefove u institucijama BiH

U institucijama BiH koje su pod nadležnošću Savjeta ministara BiH trenutno se oko 20 rukovodilaca nalazi u tehničkom mandatu i u narednim danima počeće raspisivanje konkursa za pozicije rukovodilaca kojima su istekli mandati.

Prema evidenciji Agencije za državnu službu, između ostalih četvorogodišnji mandat istekao je Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću, kao i Goranu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, i Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem BiH, i njegovom zamjeniku Draženu Primorcu. Takođe, u decembru prošle godine mandat je istekao i Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za bezbjednost hrane BiH, kao i njegovom zamjeniku Draganu Brenji.

U tehničkom mandatu je i Muamer Bandić, rukovodilac Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije, dok je mjesto direktora upražnjeno i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Za direktora SIPA predložen je Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije RS, čije je imenovanje sa zadnje sjednice Savjeta ministara skinuto s dnevnog reda na zahtjev bošnjačkih ministara. Bošnjaci žele da se imenovanja čelnih ljudi OBA i SIPA urade u paketu, a njihov favorit za prvog čovjeka OBA je Mehmedagić.

“U tehničkom mandatu direktori i rukovodioci institucija imaju puni obim ovlaštenja i nema razlike u odnosu na period kada mandat traje”, rekao je za “Nezavisne” Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, u narednih nekoliko dana može se očekivati konačan dogovor o raspodjeli funkcija na nivou BiH između stranaka koalicije, a nakon toga i raspisivanje konkursa. Taj dogovor trebalo bi da obuhvati i pozicije direktora i rukovodilaca kojima mandat ističe u ovoj godini, a kojih ima 14, i među kojima je i Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kojem mandat ističe u junu ove godine, a kojeg bi, prema sadašnjim informacijama, trebalo da zamijeni neko iz reda srpskog naroda.

Između ostalih, u martu mandat će isteći i Enveru Haliloviću, direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, dok će tri mjeseca kasnije mandat isteći i njegovim zamjenicima Slobodanu Staniću i Ireni Šiško. Krajem  ove godine bez funkcije bi mogli ostati i Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo, te Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije.

Stručnjaci ističu da bi Savjet ministara BiH trebalo da bude daleko ažurniji kada je riječ o mandatima rukovodilaca kako se ne bi dešavalo da pojedinci po nekoliko mjeseci ne budu u tehničkom mandatu. U institucijama BiH postoje rukovodioci kojima je mandat istekao prije više od pet godina, kao što je slučaj sa članovima Komisije za koncesije BiH, gdje proceduru izbora sprovodi Savjet ministara BiH, ali ih na kraju imenuje parlament BiH.

“Agencija za državnu službu, za državne službenike šest mjeseci pred istek mandata obavijesti Savjet ministara BiH koji bi onda trebalo da preduzme korake. Treba dati priliku novom Savjetu ministara, ali u tehničkim mandatima koje sada imamo ne vidim nikakvu zloupotrebu, sve dok se to ne odugovlači i po nekoliko godina rukovodioci budu u tehničkom mandatu”, rekao je Akšamija.

Mandat istekao

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH,

Fadil Fatić, zamjenici direktora Agencije za statistiku BiH,

Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH,

Goran Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH,

Aleksandar Golijanin, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH,

Dražen Primorac, zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH,

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH,

Dragan Brenja, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH,

Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH,

Osman Mehmedagić, direktor OBA.

Mandati ističu

Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH,

Slobodan Stanić, zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH,

Irena Šiško, zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH,

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH,

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti