Vakcina protiv korone mogla bi biti spremna u decembru

0

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu (7. novembra) da bi vakcina protiv korona virusa mogla biti spremno za upotrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.

“Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, možemo početi vakcinisati ljude u januaru, moguće krajem decembra”, rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u saradnji s britanskim Univerzitetom Oxford razvija vakcinu protiv korona virusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije covida-19.

“Možda nikada nećemo zaraditi novac (tom vakcinom), niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati”, rekao je Soriot pa objasnio: “Bude li vakcina vrlo djelotvorna i ako bude štitila ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.”

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

“Ako se to bude moralo raditi svake godine, tada možemo zarađivati na vakcini od 2022.”, kazao je.

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, koje je moralo privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcina bude li ona odobrena.

 

 

 

radio slobodna evropa