05.03.2024.
HomeNovostiZvuk devedesetih iz Beograda

Zvuk devedesetih iz Beograda

„Dačić je devedesetih bio Miloševićev portparol, dakle razumije se u propagandu. U intervjuu za privatnu televiziju Hepi, srpski šef diplomatije je rekao da su Srbi prave žrtve u Bosni jer postoji opasnost da susjedna zemlja postane ‘islamska država’. ‘Ali to nećemo dozvoliti.’ Nažalost, rekao je Dačić, njegovim sunarodnicima nedostaje talenat da se predstave kao žrtve”, piše Tagesancajger.

Novinar Enver Robeli podsjeća da je Dačić nazvao političke vođe bosanskih muslimana „ajatolasima”, te „indirektno optužio za veleizdaju sunarodnike koji su sarađivali sa pravosuđem kako bi se otkrile masovne grobnice sa tijelima kosovskih Albanaca”.

U tekstu se dodaje da je bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio Dačićeve izjave kao „gluposti” i nastupe „klovna” koji govori kao da smo u vremenu Miloševića.

„Ulje na vatru je dolio ministar odbrane Aleksandar Vulin pežorativnom opaskom o kosovskim Albancima. U jednom zvaničnom saopštenju ih je nazvao ‘Šiptarima’. Taj izraz je uporediv sa rasističkom uvredom ‘crnčuga’ za Amerikance crne boje kože. Beogradsko pravosuđe je 2018. u jednoj presudi došlo do zaključka da je pojam ‘Šiptari’ politički nekorektan i uvrjedljiv.

Aleksandar Vulin dodao ulje na vatru

Ali za Vulina to nije razlog da upristoji riječnik. Naprotiv. Kao njegovi sekundanti ukazuju se najvažniji masovni mediji u zemlji koji stalno upozoravaju na zle ‘Šiptare’, koji će navodno uskoro objaviti rat Srbiji i koji bi mogli da na prepad unište Srbe”, dodaje se u Tagesancajgeru.

Vulin je u tekstu opisan kao čovjek koji je u beogradskoj Vladi zadužen za oštre tonove. „Nikada nije služio vojsku, ali se često pojavljuje u paravojnim uniformama. Sebe vidi kao ljevičara, idol mu je Če Gevara, a u njegove junake se ubrajaju osuđeni srpski ratni zločinci i nosilac Nobelove nagrade za literaturu Peter Handke koji je pravdao Miloševića.”

„I Vulin i šef Socijalista Dačić u Srbiji važe za rusofilne galamdžije. Nejasno je još da li će biti u novoj Vladi. Šef države Aleksandar Vučić ubjedljivo je dobio izbore krajem juna i u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom. Nije upućen na podršku malih partija poput Dačićeve i Vulinove”, zaključuje švajcarski list.

Najčitaniji njemački tabloid Bild na portalu donosi tekst o odluci da Ana Brnabić ostane premijerka. „Politički važi za pomoćnicu koja ispunjava želje predsjednika i šefa SNS Vučića. On u Srbiji sve važne odluke donosi sam.”

Tekst se fokusira i na jednu pikantnu temu – seksualnu orijentaciju Ane Brnabić. „Oko 80 odsto stanovništva u ovoj balkanskoj državi su hrišćani – pravoslavci. To je jedan od razloga što je homoseksualnost u Srbiji i dalje tabu. Srbija je svjetlosnim godinama udaljena od registrovanih partnerstava ili homoseksualnih brakova, iako ima premijerku koja je lezbejka.”

„Ona se pak uopšte ne izjašnjava o mogućem zakonskom priznavanju homoseksualnih parova”, primjećuje Bild. „Kaže da kao premijerka predstavlja Vladu Srbije i zato ne može da iznosi ‘lično mišljenje’.”

Priredio Nemanja Rujević, DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti