21.05.2024.
HomeNovostiZvaničnici NATO-a ponovili snažnu podršku teritorijalnom integritetu BiH

Zvaničnici NATO-a ponovili snažnu podršku teritorijalnom integritetu BiH

U Briselu je danas završen dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem se razgovaralo o nekoliko važnih pitanja, uključujući i situaciju na Kosovu.

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedavao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Glavna tema prvog dana sastanka je bila nastavak podrške Ukrajini u odbrani od Rusije, a danas se razgovaralo o dešavanjima na Bliskom Istoku te situaciji na Kosovu, odnosno Zapadnom Balkanu.

Visoki zvaničnici NATO-a potvrdili su da je regija Zapadnog Balkana strateški važna za NATO savez koji je, kako su kazali, fokusiran na regiju čak i dok traje ruski rat protiv Ukrajine.

U NATO-u stoga smatraju da nasilje na Kosovu, poput napada na policiju krajem septembra, nosi rizik da region vrati u 1990-te godine. Iz Alijanse podsjećaju da su nedavno poslali dodatne trupe na Kosovo koje sada broje više od 4.500 vojnika na terenu, jasno poručivši da imaju na raspolaganju dodatne rezervne snage u visokom stepenu pripravnosti koje mogu pozvati u slučaju potrebe.

Zvaničnici NATO-a još jednom su naglasili da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) te vjeruju da bez toga nema trajne sigurnosti na Kosovu i stabilnosti u regiji u cjelini.

– Situacija u Bosni i Hercegovini –

Kako saznaje novinar Anadolu, zvaničnici NATO-a u Briselu ponovo su naglasili da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te su pozivali sve političke lidere u zemlji da se suzdrže od secesionističke retorike.

Također su pozvali lidere u zemlji da preuzmu odgovornost i osiguraju da više nema prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Zvaničnici Alijanse su podsjetili da Bosna i Hercegovina ima euroatlantske aspiracije i da već dugi niz godina poduzima reformske napore te da NATO snažno podržava ove napore, posebno paketom za izgradnju odbrambenih kapaciteta zemlje.

U NATO-u navode da su na samitu u litvanskom Vilniusu u julu 2023. godine sve države članice Alijanse ponovile snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine u praktičnom smislu, kao i podršku centralnim državnim institucijama.

Zvaničnici NATO-a poručili su da su pred Bosnom i Hercegovinom prije mogućeg članstva važne reforme koje treba provesti te da mora dodatno ojačati centralne institucije.

– Suočavanje s izazovima –

Na sastanku u Briselu ministri odbrana država članica NATO-a razgovarali su prethodna dva dana o brojnim izazovima sa kojima se suočava Sjevernoatlantska alijansa.

U srijedu je prvo održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a poslijepodne je održan sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem je jasno izražena konkretna podrška Kijevu u odbrani od Rusije. U četvrtak je održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane.

federalna.ba/AA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti