20.06.2024.
HomeNovostiZvanična statistika borbe protiv pandemije: Gdje je BiH?

Zvanična statistika borbe protiv pandemije: Gdje je BiH?

Prema zvaničnim podacima o broju osoba zaraženih koronavirusom na milion stanovnika, Bosna i Hercegovina se, zaključno sa 5. junom 2021. godine, nalazi na 55. mjestu u svijetu, iza svih zemalja regiona i većine država Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini su koronavirusom zaražene 62.633 osobe na milion stanovnika.

Srbija je na 28. mjestu sa 81.974 slučaja na milion stanovnika, Hrvatska na 21. mjestu sa 87.561 slučajem, Slovenija na osmom sa 122.748 slučajeva, Sjeverna Makedonija na 38. mjestu sa 74.597 slučajeva, te Crna Gora na drugom mjestu sa 158.867 slučajeva na milion stanovnika.

Poređenja radi, koronavirus se u odnosu na Bosnu i Hercegovinu mnogo brže širio u zemljama poput Češke, Švedske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Nizozemske, Belgije, Francuske, Portugala, Mađarske, Švicarske, Španije, Austrije i Italije.

Za razliku od ove statistike, koja ide u prilog kvaliteta poduzetih mjera s ciljem sprječavanja širenja virusa, statistika koja se odnosi na broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika smješta Bosnu i Hercegovinu pri sami vrh svjetske liste.

Visoka smrtnost

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su od posljedica koronavirusa preminule 2.874 osobe na milion stanovnika, lošiji su samo Peru sa 5.564 smrtna slučaja na milion stanovnika i Mađarska sa 3.096 slučajeva na milion stanovnika.

Visoka smrtnost je zabilježena i u državama poput Češke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Slovačke, Brazila, Belgije, Slovenije i Italije, u kojima je registrovano više od 2.000 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Negativna statistika Bosne i Hercegovine i visoka pozicija na listi zemalja sa najvećom smrtnošću na milion stanovnika ponajviše je posljedica smrtnosti u entitetu Republika Srpska.

U tom su bosanskohercegovačkom entitetu od početka pandemije do 5. juna 2021. godine registrovane 64.174 osobe zaražene koronavirusom, te 3.723 smrtna slučaja uzrokovana virusom. U Federaciji Bosne i Hercegovine je u istom periodu registrovana 133.531 zaražena osoba i 5.345 smrtnih slučajeva.

To u praksi znači da je u entitetu Republika Srpska preminulo 0,3 posto ukupnog broja stanovnika, odnosno jedna od 17 zaraženih osoba. S druge strane, u Federaciji BiH je preminulo 0,24 posto ukupnog broja stanovnika, odnosno jedna od 25 zaraženih osoba.

Posmatrano po kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, najviša smrtnost je u Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Posavskom kantonu, a najmanja u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu Sarajevo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti