22.07.2024.
HomeSvijetZuckerberg planira koristiti fotografije evropskih korisnika Facebooka i Instagrama za potrebe vještačke...

Zuckerberg planira koristiti fotografije evropskih korisnika Facebooka i Instagrama za potrebe vještačke inteligencije, mnogi se protive tome

Američka Meta, krovna kompanija Facebooka, potvrdila je da planira koristiti objave evropskih korisnika na toj društvenoj mreži za podučavanje generativne umjetne inteligencije.

– Slijedimo primjer drugih, uključujući Google i OpenAI koji su već koristili podatke Evropljana za obuku AI-ja – stoji u saopćenju.

Poslali više od dvije milijarde obavijesti

Sadržaj korisnika u Evropi bit će uključen u obuku od 26. juna. Meta planira trenirati svoj jezični model Llama na temelju sadržaja koji su građani u EU javno podijelili na platformama poput Instagrama i Facebooka, prenosi Poslovni dnevnik.

– Izgradnja te tehnologije nosi odgovornost razvoja najboljih praksi i odredbi koje će slijediti lokalne zakone i propise. U skladu s tom obvezom, konzultiramo se s našim glavnim evropskim regulatorom privatnosti, Irskom komisijom za zaštitu podataka, i uključili smo u našu obuku Metinog AI-ja njihove povratne informacije kako bi bila u skladu sa zakonima EU-a o privatnosti – navode.

Dodaju da su od 22. maja poslali više od dvije milijarde obavijesti korisnicima u Evropi o planiranoj upotrebi objava.

Hitno zaustaviti planove

Austrijsko udruženje NOYB, skraćenica za None of Your Business, zatražila je prošle sedmice od regulatora u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Španiji da hitno zaustave planove Mete, naglasivši da bi kompanija trebala jasno od korisnika zatražiti privolu za upotrebu njihovog sadržaja.

Upozoravaju da će Meta moći koristiti objave i privatne fotografije korisnika i podatke o njihovoj aktivnosti na internetu te da je postupak uskraćivanja privole iznimno kompliciran.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti