Zoki opet pojma nema: Milanović smatra da je Dodik u ratu bio fer prema Hrvatskoj, a Dodik je podržavao raketiranje Zagreba!

0

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je danas u Beču da se Hrvatska treba više uključiti u politički proces u Bosni i Hercegovini, a on je spreman razgovarati s predstavnicima triju konstitutivnih naroda u BiH.

“Ja sam hrvatski predsjednik i mene zanima ne samo status Hrvata nego stanje u državi koja je susjedna i koja 1995. sastavljena na način koji nije idealan“, rekao je Milanović na rubu Austrian World Foruma u Beču.

Za Milorada Dodika rekao je kako je on izabrani predstavnik srpskog naroda te se tokom rat u Hrvatskoj „fer odnosio prema Hrvatskoj“.

Međutim, otvarajući prostora Dodikovim poznatim političkim manevrima, Milanović i Plenković zaboravljaju važnu činjenicu.

Dodik ne samo da je moderni nastavljač djela Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Biljane Plavšić, jučer preminulog Momčila Krajišnika, što on i ne krije, dakle nositelja jedne politike koja je razarala Vukovar, Dubrovnik, koja je okupirala trećinu Hrvatske i formirala paradržavu SAO Krajinu, već ima i sasvim konkretnu ratnu epizodu!

Naime, Zagreb je zaboravio da je Dodik javno podržavao Martićevo granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, u kojem je sedmero ljudi poginulo, a 200 ranjeno, što je evidentno iz transkripata s 3. vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 23. i 24. maja 1995.godine pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine, jučer preminulog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Mora biti oprez

Iz transkripta, čija je autentičnost ovjerena na haaškom Tribunalu, jasno je da je Dodik podržavao bombardiranje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim riječima na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske riječima:

Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprez urednika koji je to pušt’o. Ako te odgovornosti ne bude danas ovdje, i ako mi baš nikoga ne utvrdimo odgovornim danas ovdje, bez obzira da li je to urednik TV ili ministar, ili predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije.”

Ovaj dio razgovora je publiciran i u knjizi IZ SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE 1991-1996 – izvodi iz izlaganja poslanika Skupštine Republike Srpske kao dokazni materijal na Međunarodnom krivičnom tribunalu u Haagu čiji je autor američki istoričar Robert Donia, a izdavač University pres.

Prema transkriptu Dodik je tražio smjenu direktora Televizije RS jer je pustio snimku govora Milana Martića na kojoj govori o granatiranju.

“Za početak je je dovoljno da smijenimo glavnog urednika koji je pustio ovu Martićevu nesretnu izjavu”, rekao je Dodik.

Kada ga Krajišnik pita o kojoj izjavi govori, Dodik naglašava:

“Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se nije smjelo. Urednik koji je ovo puštao morao je biti oprezan”, navodno je rekao Dodik.

Izvori: Agencije, Faruk Vele, Radiosarajevo.ba