22.07.2024.
HomeLifestyleZnakovi ozbiljnijih bolesti kojima je oticanje nogu jedan od simptoma

Znakovi ozbiljnijih bolesti kojima je oticanje nogu jedan od simptoma

 

“Oticanje se najčešće pojavljuje u nogama jer se krv iz ekstremiteta u krvnim žilama teže vraća prema srcu. Vrućine utječu na širenje vena, uglavnom kod osoba s povišenom tjelesnom masom, ali i dugotrajno sjedenje ili stajanje kao i dugotrajno hodanje također potiču oticanje nogu jer se krv teže vraća prema srcu. Tijekom vrućih dana treba paziti da se pije dovoljno tekućine jer dehidracija je još jedan razlog oticanja nogu”, objasnila je dr. Tanja Pekez Pavliško, spec. obiteljske medicine.

Ako je uzrok oticanja nogu jedan od navedenih razloga olakšaj si tegobe na jedan od predloženih načina:

Izbjegavaj dugotrajno stajanje, sjedenje ili hodanje.
Kada sjediš drži noge podignute.
Jedi laganiju hranu baziranu na proteinima i zelenom povrću jer ćeš tako češće mokriti (ugljikohidrati vežu vodu za sebe).
Smanji unos soli.
Vježbaj umjereno svaki dan jer vježbanje potiče cirkulaciju.
Razmisli o dijureticima.

Znakovi ozbiljnijih bolesti kojima je oticanje nogu jedan od simptoma

Srčani zastoj – nastaje ako srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče u pravom smjeru, može se nakupiti u stopalima i uzrokovati oticanje. Ljudima s ovim problemom je neugodno ležati na leđima, srce može ubrzati ritam pumpanja kako bi uspostavilo normalno kolanje krvi i moguće je da će ti nedostajati zraka. Ako primijetiš ijedan od ovih simptoma, odmah se javi liječniku ili hitnoj službi.

Bolesti jetre – ako čovjek ima neku bolest jetre ili hepatitis, jetra se neprestano mora obnavljati. U toj situaciji oštećeno tkivo može zamijeniti zdravo tkivo, a posljedica toga je usporeni rad. Ako se to dogodi, u trbuhu, nogama i stopalima će se nakupiti višak vode zbog čega bi i cijelo tijelo moglo oticati.

Problemi s bubrezima – uloga bubrega je filtriranje otpada iz krvi. Ako ne rade dobro svoj posao, zbog stanja kao što su dijabetes ili visoki krvni tlak, u krvi može ostati previše soli. To uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i cijelo tijelo bubri. Gravitacija poteže vodu prema tlu i noge otiču.

Edem – stanje je u kojem tijelo zadržava previše vode. Mogu ti nateći noge, ruke i lice. Zadržavanje vode se javlja najčešće nakon duge vožnje u avionu ili dugog stajanja. Uglavnom se oteklina povuče sama od sebe, ali ponekad se zadržava što može biti znak niske razine proteina, srčanog zastoja ili bolesti vezane za bubrege i jetru.

Ozljeda – ako se spotakneš ili krivo staneš, otečena noga može biti znak loma kosti ili iščašenja. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će se krv skupiti na dijelu oko uganuća kako bi ubrzala zacjeljivanje. Ako osjećaš jaku bol, ne možeš stati na nogu ili ne izgleda kako bi trebala, vjerojatno je riječ o prijelomu i trebala bi što prije otići kod liječnika.

Trudnoća – dio trudnoće je i oticanje stopala budući da žensko tijelo u tom periodu života zadržava više vode. Oticanje se može pogoršati predvečer ili ako stojiš duže vrijeme. Uglavnom nije znak problema ni kod mame ni kod djeteta, ali zna biti neugodno i bolno.

Preeklampsija – ako oticanje nogu u trudnoći prati glavobolja, vrtoglavica, opća slabost ili bol u trbuhu, to bi mogao biti znak preeklampsije. Karakterizira je i smanjen protok krvi do posteljice što može rezultirati i zastojem u rastu djeteta. Počinje oko 20 tjedna trudnoće i povezana je s povišenim krvnim tlakom.

Limfedema – je stanje koje se javlja ako su jedan ili više limfnih čvorova oštećeni ili izvađeni, što je obično slučaj tijekom liječenja od karcinoma. Rezultat je da tijelo odbacuje sve manje i manje vode što može rezultirati oticanjem ruku, nogu i stopala. Jedan od tretmana za ovo stanje je i pneumatska kompresija. Mogu pomoći i vježbanje i masaže.

 

 

 

miss7zdrava

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti