Zlatan Begić zaprijetio Radončiću i Konakoviću: “Dobro preispitajte ono što ste radili protekle tri godine!”

0

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH. Posljednji pokušaj za postizanjem dogovora po ovom pitanju okončan je neuspješno danas u Sarajevu, nakon čega su pregovarači, tačnije Elmedin Konaković (NiP) i Fahrudin Radončić (SBB) poručili da najviše razloga za slavlje ima Milorad Dodik (SNSD).

“To je samo pokušaj da se oni izvuku iz nečasne igre u koju su ušli bez kapaciteta, znanja i odgovornosti”, poručuje Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Begić je, ispred DF-a, učestvovao na zasebnim pregovorima o integritetu izbornog procesa (uvođenju skenera i sličnih pomaka koji bi osigurali pravilnost glasanja i brojanja). Oni, također, nisu urodili plodom. Njegova, ali i Socijaldemokratska partija BiH i Naša stranka, saopštile su kako je kompletan integritetski paket oboren zbog zahtjeva HDZ-a o izboru članova Centralne izborne komisije.

Navedene stranke, podsjetimo, nisu učestvovale u pregovorima o promjeni Ustava BiH i načinu funkcionisanja FBiH, koje su protekla četiri dana vodile šest domaćih stranaka: SDA, NiP, HDZ, HDZ 1990, NES i SBB, sa međunarodnim posrednicima Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove i Michaelom Murphyjem, ambasadorom SAD-a u BiH.

Begić je za N1 komentarisao sadržaj ovih pregovora, ali i ulogu pojedinih predstavnika, napominjući da je Bosni i Hercegovini ponuđeno dosta loših prijedloga.

“Mi na stolu konačno moramo imati prijedloge koji su u skladu sa demokratskim standardima. Bojim se da su danas neki akteri iz Sarajeva, a pritom svakako mislim i na Radončića i Konakovića, iznijeli neke stavove koji pokazuju, ne samo da se ne razumiju u to šta je vladavina prava i šta su evropski standardi, kao i to šta znači implementacija presuda Suda u Strazburu, nego pokazuju i jedan veoma visok nivo neodgovornosti. Budući da su ušli u taj proces na način na koji su ušli, sada pokušavaju da jeftinim izjavama opravdaju svoju vrlo nečasnu ulogu u čitavom procesu”, smatra Begić.

“Megafon u rukama Dragana Čovića”

Dodaje da ni međunarodni predstavnici, a naročito ne oni iz Evropske unije, ne bi sebi smjeli dozvoliti da budu megafon u rukama Dragana Čovića.

“Mi od njih očekujemo da budu megafon vladavine prava i demokratije. Očekujemo da će njihovi prijedlozi biti na tragu otklanjanja diskriminacije”, dodaje Begić, nalašavajući da BiH već ima prenaglašene mehanizme zaštite etničkih prava, i da je zbog toga u blokadama.

Dok BiH ima vezivanje etničkog elementa za teritorijalni princip, i pritom se diskriminišu svi narodi – BiH, s druge strane nema građanina.


“Moramo osigurati postojanje građanina sa svim njegovim pravima”
, izričit je Begić.

“Pokušaj izvlačenja iz nečasne igre u koju su upali naglavačke”

Danas su, nakon propalih pregovora, Konaković (NiP) i Radončić (SBB) istakli kako najviše razloga za slavlje ima predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Po Begićevim riječima – to je pokušaj izvlačenja iz igre.

“Brana njegovih pokušaja urušavanja države upravo mora biti vladavina prava. To što izjavljuju Radončić i Konaković je samo pokušaj da se izvuku iz te nečasne igre pred javnošću. U nju su ušli naglavačke – bez kapaciteta, bez, pokazalo se, potrebnog nivoa znanja potrebnog da o tome diskutuju i bez potrebnog nivoa odgovornosti u ovako teškim momentima. Sada se pokazalo da te političke opcije služe kao svojevrsna pomagala politici HDZ-a, proruskim politikama na Balkanu, pa i politici Milorada Dodika. Ne trebaju nam Radončić i Konaković tumačiti kakva to nama trebaju specijalni standardi, jer smo, očito iz njihove vizure zemlja sa posebnim potrebama i da je kao takvu treba dokrajčiti. Neka dobro preispitaju ono što su radili protekle tri godine”, naveo je DF-ov zastupnik.

Na kraju, napominje da prava pojedinaca ni u kojem slučaju ne narušavaju prava kolektiviteta, te da je borba za vladavinu prava ujedno i borba za Bosnu i Hercegovinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here