21.06.2024.
HomeNovostiŽivot i priključenija Ružice Jukić: Vrtoglavi uspon i strmoglavi pad u problematičnom...

Život i priključenija Ružice Jukić: Vrtoglavi uspon i strmoglavi pad u problematičnom pravosuđu

Ružici Jukić, dopredsjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, prvog juna ističe mandat u ovom pravusudnom tijelu koji je posljednjih mjeseci često kritzirano od domaćih i međunrodnih pravnih stručnjaka, medija, pa i pojedinih djelatnika u sudovima i tužiteljstvima.

Ružica Jukić, kao medijski najeksponiranija i “najratobornija” članica VSTV-a, godinama je, ne baš uvijek akritikuilrano i argumentirano , ali redovno beskomprimisno i do kraja, branila kolege iz VSTV-a, polemisala, svađala se, tužakala po sudovima svoje i kritičare VSTV-a. Nije se ustručavala da u granicama svojih (ne baš raskošnih) mogućnosti vodi i poltičke rasprave, poput nedavnog obračuna sa protivnicima mise za Bleiburg koje je opružila da napadaju prava Hrvata i njihovu slobode veroispovijesti.

Iako je očekivala da će za svoj dosadašnji rad i lojalnost VSTV-u biti izdašno nagrađena novom, također visokom pozicijom, (pominjala se funkcija glavog tužitelja Tuzlanskog kantona na koju je VSTV nakon dosta peripetija imenovalo Tomislava Ljubića) kako sada stvari stoje Ružica Jukić će se nakon isteka mandata vratiti na službu u svoju “izbornu bazu”, na mjesto sudije Općinskog suda u Tuzli.

Da je Jukićka na neki način povrijeđena odnosom kolega iz VSTV-a prema njoj, mogao bi potvrditi i njen post na društvenim mrežama gdje podržava nedavnu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je ukinut Pravilnik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u ocjenjivanju nositelja pravosudnih funkcija, kao i Kriterij za ocjenjivanje rada sudaca BiH.

Suprotno mišljenju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije koji je oštro negodovao na ovu presudu, Ružica Jukić je u svojim ocjenama mnogo bliža stavu predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu koji je ovu presudu nazvao “civilizacijskom” uz poruku da je “ne bi trebalo komentirati”.

Jukićka u svom pismu na društvenim mrežama navodi: “Kao doprodsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća mogu da kažem da je ova presuda upravo potvrdila moje mišljenje i stav koji sam isticala kako na komisijama za izradu pravilnika i kriterija na sastancima VSTV , te na sastancima sa predstavnicima viših pravosudnih institucija”.

Po njenom mišljenju, koje je javno obnarodovala tek pred kraj madata, Sud BiH je donio pavilnu odluku kojom je praktički razvlastio VSTV u brojnim nadležnostima koje je ono sebi priskrbilo ovim nezakonitim internim aktima. “Nezakonito se putem kriterija za ocjenjivanje rada sudaca utvrđuje ovkaštenje sudaca neposredno više instance da kroz odlučivanja o pravnim lijekovima utječui na ocjenjivanje sudaca u mižestvenim sudovima“.

Podsjetimo, Sud BiH je “spornu presudu” kojom se razvlašćuje VSTV donio 15. maja ove godine po tužbi Olge Pantić, sutkinje Okružnog suda u Banja Luci. Ova presuda izravno implicira da će Sud BiH ubuduće moći poništavati izbor sudija i tužitelja, ili discpiplnske presude, ukoliko se neko bude žalio na odluke VSTV-a…

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti