Žestoke poruke europarlamentarke: Dodik da prekine veze s Kremljem, a Čović da se distancira od Dodika

0

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik danas je poslala uputila jasne i žestoke poruke Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

– Ne možemo priuštiti da sarađujemo sa političarima koji se udružuju s Putinom. Pozivam Dodika da prekine veze s Kremljom i da jasno osudi rusku invaziju. Prestanite s destruktivnom retorikom, kao što ste učini i na ovom sastanku.

Također, pozivam Čovića da, dok god Dodik ne osudi rusku agresiju, se distancira od njega i njegovog ponašanja.

Gospodine Dodik, vaši koraci ka secesiji su nelegalni i podrivaju teritorijalni integritet BiH. Pozivam vas da povučete neustavne zakone, vratite se u institucije BiH bezuvjetno. Ako ne, više ne trebate biti u uredu i ugrožavati državu i građane.

Gospodine Čović, i vi blokirate institucije insistirajući na izbornom zakonu koji narušava standard Vijeća i doprinosi etničkoj podijeljenosti.

Sada je pravo vrijeme da građani BiH biraju svoju budućnost. Osigurajte održavanje izbora bez odugovlačenja. Prestanite s politikom dijeljenja u BiH.

Želimo prihvatiti građane BiH u EU, ali političari, molim vas, nemojte stajati na njihovom putu i preuzmite odgovornost – zaključila je Strik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here