Kukić kapitulirao pred studentima: Produžen upisni rok

0

Studenti Univerziteta u Zenici uspjeli su se izboriti za svoja prava nakon što su održali dva protesta na ulicama Zenice. Rektor i prorektor UNZE obećali su na sastanku da će Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju biti prihvaćene na sjednici Senata koja će biti održana u četvrtak, te da će upisni rok biti produžen.

Na dvosatnom sastanku rektor i prorektor su kazali predstavnicima studenata da nisu bili upućeni u u informacije koje im je dao predsjedavajući Senata prof. dr. Alaudin Brkić, a koji je, prema navodima studenata, odbijao sazvati sjednicu.

“Kolegij Senata održan je odmah nakon našeg sastanka. U četvrtak je sjednica Senata na kojoj će biti završno glasanje i usvajanje bezuslovnog upisivanja studenata. Zakonski mora proći sedam dana od kolegija do sjednice Senata. Rok za upis se produžuje, a prema nezvaničnim informacijama upis bi mogao početi već u petak iduće sedmice”, kazali su studenti nakon sastanka.

Kada je riječ o studentima koji primaju penziju, saopćeno je da će im biti uplaćeno retroaktivno kada predaju potvrdu, odnosno upišu narednu godinu, a rok za stipendiju je do 24. novembra tako da će studenti moći predati papirologiju na vrijeme.

“Žao nam je što će ova “agonija” potrajati još do četvrtka iduće sedmice, ali vjerujte da smo se mi maksimalno potrudili i dali sve od sebe. Molim vas da ne zaboravite da je zakon na našoj strani”, kazal je predstavnica studenata.

Uprkos dogovoru, studenti će i danas održati proteste ispred zgrade Rektorata kao čin upozorenja i poruka da ne odustaju od svoje borbe.