Žene obrazovanije od muškaraca, ali ih je manje na rukovodećim pozicijama

0

U BiH je više visokoobrazovanih žena, ali ih je u odnosu na muškarce i dalje manje na rukovodećim i pozicijama odlučivanja, saopšteno je danas iz Agencije za statistiku BiH.

Navodeći da je međunarodni Dan žena, 8. mart, prilika da se ukaže na položaj žena u društvu, iz Agencije podsjećaju na podatke objavljene u publikaciji “Žene i muškarci u BiH”, prema kojima su u BiH u 2020. godini žene činile 60 odsto od 13.291 diplomiranih studenata, 64 odsto od 3.143 magistara nauka i specijalista te 41 odsto od 153 doktora nauka.

Visokoobrazovane žene u BiH dominiraju u djelatnostima obrazovanja, zdravstva i društvenih nauka.

U strukturi zaposlenih u obrazovnim ustanovama tokom 2020. godine u BiH je radilo oko 99 odsto vaspitačica u predškolskim ustanovama.

Međutim, idući prema višim nivoima obrazovanja, polna struktura nastavnog osoblja se mijenjala.

Žene su bile zastupljenije u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok su više od polovine nastavnika i saradnika u visokoškolskim ustanovama činili muškarci.

Od ukupnog broja zdravstvenih radnika u javnom zdravstvu u BiH u 2020. godini gotovo tri četvrtine su bile žene, pa je doktorica bilo 63 odsto u odnosu na 37 odsto doktora.

U oblasti sudstva i tužilaštva, u 2020. godini bilo je 64 odsto žena sudija i 52 odsto žena tužilaca.

Na osnovu polne strukture upravnih odbora deset najviše rangiranih kompanija na berzi u BiH, u 2020. godini upravljačku strukturu odabranih kompanija činilo je 17 odsto žena i 83 odsto muškaraca. Samo je jedna kompanija za predsjednicu imala ženu, dok su u ostalih devet kompanija predsjednici bili muškarci.

 

 

 

(Srna)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here