Zelenskik nudi Putinu razmjenu Medvedčuka za zarobljene Ukrajince

0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski  predložio je zamjenu visokog proruskog političara Viktora Medvedčuka za muške i ženske ratne zarobljenike koje drže moskovske snage, prenosi Reuters.

Zelenski je u ranom jutarnjem obraćanju rekao da je “važno da ukrajinske snage bezbjednosti i vojne snage razmotre takvu mogućnost”.

Zelenski je na Telegramu objavio njegovu fotografiju u lisicama, dodavši da je ukrajinski SBU izveo specijalnu operaciju. Na službenom Twitter profilu ukrajinske sigurnosne službe navodi se da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao kamuflažu. Istakli su kako su ga uhapsili u “opasnoj specijalnoj operaciji”.

Inače, Viktor Medvedčuk rođen je u Sibiru 1954. godine. Njegov otac je bio osuđen zbog saradnje s nacistima tokom okupacije Ukrajine. Radio je kao advokat, a kasnije je ušao u politiku. On je čelnik Opozicione platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini.

Tu stranku je, između ostalih, Zelenski suspendovao u martu zbog povezanosti s Rusijom. Medvedčuk se spominjao i kao jedan od kandidata za preuzimanje vlasti u Kijevu ukoliko bi Rusija uspjela da zauzme grad. On je ranije rekao da je Putin kum njegovoj kćerki.

Poznat je i po tome što je jedan od najvećih protivnika Evropske unije, koju je jedne prilike uporedio i s nacističkom Njemačkom.

Forbes bogatstvo ovog oligarha procjenjuje na pola milijarde eura. Vlasnik je megajahte The Royal Romance, duge 92 metra, koja je godinama bila usidrena u centru Rijeke. Prije nekoliko sedmica je jahta, kako je tada pisao Novi list, napustila riječku luku i otišla na dok u Trogiru.

Royal Romance je jedna od najvećih luksuznih jahti na svijetu, a godišnji troškovi održavanja i putovanja procjenjuju se između čak 15 i 20 miliona dolara.

Magazin Time objavio je u februaru, prije invazije, članak o prijateljstvu između Medvedčuka i Putina. Ovo je dio članka:

– Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora.

Medvedčuk je ranije rekao da se njihov odnos razvijao više od 20 godina.

– Ne želim reći da iskorištavam tu vezu, ali moglo bi se reći da da – istakao je Medvedčuk, a isto bi mogao reći i Putin za njega.

“Naš odnos se razvijao više od 20 godina. “, rekao je Medvedčuk.

SAD je prošlog mjeseca optužio Medvedčuka i njegove saveznike za planiranje državnog udara uz pomoć ruske vojske, navodi Time.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here