21.06.2024.
HomeSvijetZelenski: S Putinom neće biti kompromisa, okončaćemo rat pod našim uslovima

Zelenski: S Putinom neće biti kompromisa, okončaćemo rat pod našim uslovima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u utorak da neće biti kompromisa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kada je riječ o okončanju rata koji je počeo u februaru 2022. godine.

– Vrijeme za kompromis je prošlo. Bilo je gotovo kada je Putin odabrao ubijanje umjesto sporazuma. Ruska vlada ostavlja iza sebe desetine grobalja. Okončaćemo ovaj rat pod našim uslovima – rekao je Zelenski na posebnoj sjednici njemačkog parlamenta, prenosi Anadolija.

Istakao je da je cilj Ukrajine da postane punopravna članica Evropske unije i da je u njihovom “zajedničkom interesu da Putin na kraju izgubi”.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2022. godine, a u junu joj je dodijeljen status kandidata. U decembru prošle godine, čelnici EU-a dali su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika bojkotovalo je nekoliko poslanika krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i nove populističke stranke Buendnis Sahra Wagenknecht (BSW).

Zelenski u Njemačkoj prisustvuje dvodnevnoj konferenciji o oporavku Ukrajine, na kojoj se lideri i šefovi diplomatija iz više od 60 zemalja fokusiraju na mobilizaciju međunarodne podrške za ekonomsku stabilizaciju, oporavak i reforme te zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti