14.07.2024.
HomeSvijetZelenski: Održi li Rusija svoje pseudo-referendume, ništa od pregovora

Zelenski: Održi li Rusija svoje pseudo-referendume, ništa od pregovora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje.

Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

U svojem večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da Kijev ustraje u svojem stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji. “Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše”, rekao je. “Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati”.

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u veljači. No, postignut je slab napredak i od kraja ožujka nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko tjedana, rekao je tijekom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti