Zdrave namirnice koje bi trebali izbjegavati ako imate prehladu..

0

Svi već znamo da topla domaća supa, čaj sa limunom, voće i povrće pomažu kod prehlade i gripa.

Međutim, ono što mnogi ne znaju je da pojedine namirnice koje inače važe za zdrave, treba da se izbjegavaju kod prehlade i gripa.

Na primer, spanać koji je inače veoma zdrav i bogat vitaminima, nije dobar izbor u slučaju prehlade i gripa jer aktivira mastocite, tj. ćelije koje aktiviraju upalni proces. Zbog toga spanać praktično pojačava simptome prehlade i gripa.

Brokoli, još jedna vrsta povrća koju će vam ljekari inače uvek preporučiti jer je veoma zdrav, nije dobar izbor kada ste prehlađeni ili imate grip. S obzirom na to da sadrži dosta valakana može da iritira gastrointestinalni trakt, a to nikako neće pomoći organizmu da se izbori sa infekcijom.

I orasi, namirnica koja sadrži dosta vitamina E i cinka, zdravih masti i generalno je dobra za zdravlje, nije preporučljiva ukoliko imate stomačni virus ili groznicu. To što sadrže zdrave masti je inače uvek “plus”, ali to znači i da tijelo mora dugo da sagorijeva ove masti, čime organizmu oduzima dragocjenu energiju koja mu je potrebna da se izbori sa infekcijom.

 

 

(MONDO)