01.03.2024.
HomeNovostiZbog svojih nebuloza Dodik bi se uskoro mogao naći na "crnoj listi"...

Zbog svojih nebuloza Dodik bi se uskoro mogao naći na “crnoj listi” Europske unije

Iz diplomatskih izvora mediji saznaju da je većina ambasada evropskih država u BiH negativno reagirala na Dodikov prijedlog da se Ambasada BiH u Izraelu iz Tel Aviva preseli u Jerusalem.

– To bi bilo grubo kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, kazao je ovaj diplomatski izvor

Prošlosedmična provokacija Milorada Dodika, kada je na sjednici Predsjedništva BiH predložio da se, po uzoru na Srbiju, Ambasada BiH iz Tel Aviva preseli u Jerusalem, moglo bi imati za njega neželjene posljedice.

Mada je namjeravao da ovom bizarnom provokacijom nanese političku štetu Bošnjacima i prikaže ih kao nepouzdane partnere u SAD-u, jedinu političku štetu sasvim izvjesno pretrpjet će Milorad Dodik. Istog dana nakon glasanja u Predsjedništvu BiH, kada je Dodikova incijativa odbačena većinom glasova, skoro sve ambasade u Sarajevu hitno su izvijestile svoje države o Dodikovom skandaloznom prijedlogu, nazivajući ga grubim nepoštivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan između BiH i Evropske unije.

Kao što je poznato, u drugom poglavlju ovog sporazuma BiH se izričito obavezala da će u vanjskoj politici slijediti Evropsku uniju. U konkretnom slučaju, nijedna članica Evropske unije nije preselila svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem te je potpuno nerazuman prijedlog Milorada Dodika da to učini BiH i da tako rizikuje nepotrebni sukob s Evropskom unijom.

Ovim prijedlogom Dodik je namjeravao kompromitirati poziciju Bošnjaka u SAD-u, ali je, umjesto toga, dodatno kompromitirao vlastitu poziciju u Bruxellesu. Ovim potezom Dodik sasvim sigurno neće biti skinut s američke “crne liste”, ali bi se uskoro mogao naći na “crnoj listi” Evropske unije, piše Slobodna Bosna.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti