22.07.2024.
HomeNovostiZBOG PRAVILNIKA O STIKERIMA: Nedžad Branković "svezao" inspekciju Vojinu Mitroviću

ZBOG PRAVILNIKA O STIKERIMA: Nedžad Branković “svezao” inspekciju Vojinu Mitroviću

Prije nešto više od mjesec dana zamjenik ministra saobraćaja i veza Vojina Mitrovića Nedžad Branković je ministru najavio podnošenje zahtjeva za vršenje inspekcijskog nadzora, a u vezi sa pravilnikom o registraciji vozila.

Iz dokumenata koji su u posjedu N1, Branković je pred kraj osmog mjeseca inicijativu je uputio glavnom upravnom inspektoru Emiru Mehmedoviću.

“Ukazao sam i na nepoštivanje procedure donošenja ovog akta. Povreda zakona i drugih propisa, netransaprentnost, neuključivanje u proces donošenja akata nadležnih organa koji primjenjuju Pravilnik koji ste potpisali po mom mišljenju favorizuju i nezakonito prenosi ovlaštenja i na stanice tehničkog pregleda i “stručne institucije” u procesu registracije vozila”, naveo je Branković u svom obraćaju Mitroviću.

Sedamnaest dana nakon što je najavio zahtjev za inspekcijski nadzor Branković je taj zahtjev i podnio, te na četiri stranice obrazložio zašto je neophodno da inspekcija reaguje navodeći članove zakona koji su prema njegovom mišljenju prekršeni.

Branković navodi da implementacija Pravilnika zahtjeva materijalne izdatke i ima značajan uticaj na Budžet institucija Bosne i Hercegovine. ali i međunarodnih obaveza kao i budžete organa nadležnih za unutrašnje poslove Ministarstvo je postupilo u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

“Ministarstvo je grubo prekršilo zakonsku obavezu saradnje sa nadležnim organima. zanemarujući njihova mišljenja i komentare te nije formiralo radnu grupu u čijem sastavu bi vili predstavnici organa nadležnih za unutrašnje poslove kao i predstavnici IDDEEA-e”, napisao je zamjenik ministra u Zahtjevu za inspekcijski nadzor.

Podsjećamo, zbog nezakonitog donošenja novog Pravilnika o registraciji vozila kojim se otvara mogućnost da se značajni prihodi koje naplaćuje država ubuduće usmjere privatnom preduzeću, Transparency international BiH je protiv ministra Mitrovića podnio krivičnu prijavu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti