21.06.2024.
HomeSvijetZbog ozbiljnih nedostataka: Tesla povlači sa tržišta 363.000 električnih automobila

Zbog ozbiljnih nedostataka: Tesla povlači sa tržišta 363.000 električnih automobila

Kompanija Tesla najavila je kako će sa tržišta povući 363.000 električnih automobila zbog nedostataka u novoj verziji softvera koji je namijenjen za ovaj automobil.

Prema pisanju Financial Timesa, povlačenje automobila odnosi se na model S i model X koji su proizvedeni između 2016. i 2023. godine, kao i na modele Y proizvedene 2020. godine.

Beta verzija softvera

– Regulatorno tijelo Sjedinjenih Američkih Država naglasilo je kako bi nedostaci u novoj verziji softvera mogli prouzrokovati nesreće – piše britanski list.

Tesla je prošle godine prodala 1,3 miliona vozila šriom svijeta. Povlačenje sa tržišta odnosi se na svako vozilo koje je u sebi sadržavalo beta verziju softvera za potpuno samostalnu vožnju. Inače, za instalaciju ovog softvera kompanija korisnicima naplaćuje dodatnih 15.000 dolara.

Samostalna vožnja

Inače, softver koji omogućava samostalnu vožnju u stanju je mijenjati trake tokom vožnje iako vozač i dalje mora obraćati pažnju na situaciju u saobraćaju.

– Ipak, američki regulatori saopćili su kako softver zbog kvara može napraviti problem prilikom ulaska vozila u raskrsnice. Vozila mogu da putuju pravo kroz raskrsnice i to iz trake za skretanje, da se ne zaustave na znaku STOP ili neoprezno prođu kroz žuto svjetlo na semaforu – pojašnjava se u odluci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti