Zbog otmice putnika u Štrpcima i ubistva u Višegradu: Boban Inđić, bivši komandant VRS-a, osuđen na 15 godina zatvora

0

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudom kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Inđića je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovom ubistvu na području Višegrada.

U presudi se navodi da je 18 civila bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske, a identitet jednog, koji je bio arapskog porijekla, nije utvrđen. Dijelovi tijela četiri civila pronađeni prilikom ekshumacije u jezeru Perućac. Porodice oštećenih su upućene na parnicu.

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen 2021. jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno, prenosi Fena.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan prije izricanja prvostepene presude.

Milana Lukića je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog drugih zločina počinjenih u Višegradu, a Sud BiH je početkom 2020. protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima. Ranisavljević je ranije osuđen na 15 godina zatvora u Crnoj Gori, a Jovičića je Sud BiH osudio na pet godina nakon što je priznao krivicu.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.