01.03.2024.
HomeNovostiZbog lažnih diploma Sipa pretresa dva privatna univerziteta "pod jednim krovom", za...

Zbog lažnih diploma Sipa pretresa dva privatna univerziteta “pod jednim krovom”, za sada bez hapšenja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru su zbog lažnih diploma pretresli dva privatna univerziteta koja su se ujedinila i nastavila rad pod zajedničkim krovom s novim imenom te im izuzeli sumnjivu dokumentaciju i studentske dosjee.

Kako Klix.ba saznaje na meti SIPA-e su bili Visoka škola “Union u Mostaru” i University of Modern Sciences “CKM – Mostar”, koje su se ujedinile i rad nastavile pod zajedničkim krovom kao Victoria International University, smješten na sjevernom ulazu u Mostar.

Radi se o univerzitetu koji organizuje studijske programe na četiri fakulteta sa širokim spektrom kompetencija, a to su “Fakultet ekonomskih studija”, “Fakultet prava i sigurnosnih studija”, “Fakultet zdravstvenih studija” i “Fakultet prometnih studija”.

Pretres u Mostaru je proveden u nastavku operativne akcije “Klaster” po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom državnog Tužilaštva BiH, te je od privatnih visokoškolskih ustanova privremeno oduzeta sumnjiva dokumentacija.

Kako nam je kazano iz SIPA-e u ovoj operativnoj akciji nije bilo hapšenja te je tokom akcije privremeno izuzeta dokumentacija u skladu sa zakonom i provedbom naredbe Suda BiH.

Privremeno oduzimanje dokumentacije u sklopu navedene akcije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i to “Podstrekavanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog slučaj odvijaju se po nalogu državnog tužioca koji daje upute službenicima u skladu sa zakonom, a potkrijepljene naredbom Suda BiH, o čemu je javnost naknadno biti informisana.

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je u više navrata tokom 2023. godine bila realizovana širom BiH. Do sada je rezultirala oduzimanjem studentskih dosjea, računara, matičnih knjiga te novca.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti