19.05.2024.
HomeNovostiZbog članstva u masonskoj loži državni hrvatski tužilac podnio ostavku

Zbog članstva u masonskoj loži državni hrvatski tužilac podnio ostavku

“Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje funkcije no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje funkcije Glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće”, naveo je Jelinić u saopćenju za javnost.

Istaknuo je kako je funkcija državnog tužioca obnašao “s ponosom, predano, profesionalno i pošteno” te da s “funkcije odlazi mirne i čiste savjesti”.

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno.hr koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje istog dana odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimku razgovora te da je Jelenić “tražio uslugu” od njega, a ne obrnuto.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za napredak u društvu, hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog tužioca u masonskom udruženju neprihvatljivo.

Sličan stav iznio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je najavio kako će smijeniti Jelinića, ako sam ne podnese ostavku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti