Zbog afera SDA i Novalića – Čović kriminalizira cijeli jedan narod: “Respiratori” pokazuju kako bi funkcionisala BiH bez Hrvata”

0
 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da afera “Respiratori” pokazuje “kako bi funkcionisala BiH bez Hrvata” te je pojasnio da je ona “djelo jednog dijela bošnjačke politike koja je mislila da može da radi šta hoće”.

Čović je rekao da je najprije smijenjen Krizni štab, nakon čega su samo određeni članovi štaba donosili samostalno odluke u jedno izuzetno osjetljivo vrijeme, kada su bile psihoze kod ljudi, kada se nije znalo koliko će trajati epidemija, ko će koga zaraziti, ko će oboljeti.

Prema njegovim riječima, nije problem što su samo nestručno nabavljani respiratori nego i zato što su višestruko skuplje plaćeni od onoga što je bilo na tržištu.

“Najveći dio političara Bošnjaka koji ne pripada strukturi koja je pogođena istragom, kaže nam da to nema veze s Bošnjacima, već da je riječ o jasnoj sumnji na organizovani kriminal”, izjavio je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je pokrenuta zlonamjerna hajka na glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, koja, kako kaže, uopće i ne vodi ovu istragu, već tri Bošnjaka.

On je rekao da posljednji događaji i poziv na linč pokazuju kako bi izgledala BiH kada bi bila po mjeri samo jedne strane te je dodao da je, prema njegovom mišljenju, imenovanje članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH jača afera od svih drugih ako se zna koja je uloga ove institucije.

“Ako se neko drzne da bez dogovora s bilo kim od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru konkursa koja je provedena, prekine sve i imenuje pet čalnova CIK-a, šalje se jasna poruka”, ukazao je Čović.

Istaknuo je da “ovako nešto neće preživjeti” ako će BiH biti normalna zemlja te je dodao da je ambicija nekih ne samo da se preglasaju Hrvati u vezi sa članom Predsjedništva nego i da se nametne Dom naroda.