20.06.2024.
HomeNovostiZataškavanje krivičnog djela: Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu zbog veličanja ratnog zločinca...

Zataškavanje krivičnog djela: Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je Naredbu o nesprovođenju istrage u predmetu koji je uputilo Udruženje Vaša prava u ime Mediacentra Sarajevo u junu 2022. godine, a zbog neprimjerenog i javnog veličanja lika i djela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, saopštio je Mediacentar.

“Iz Tužilaštva BiH navode da je Naredba o nesprovođenju istrage izdata jer “ne postoje dokazi za osnove sumnje da je počinjeno krivično djelo”. Radi se o slučaju neprimjerenog i javnog veličanja lika i djela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, čemu je ekipa Mediacentra svjedočila u bašti restorana hotela “Mladost”, koji je sastavni dio Nacionalnog parka Sutjeska na Tjentištu. S tim u vezi smo u skladu sa krivičnim zakonima u BiH uputili krivične prijave Tužilaštvu BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, uz priložene dokaze o navedenom događaju. Nepoznata osoba je, u manjem društvu, u vrijeme ručka uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS). “Da srpskom vojskom komanduje … da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale” – neki su od stihova ispjevane pjesme. Uprava hotela ni u jednom trenutku dok je trajao incident nije učinila ništa da ga zaustavi ili sudionike upozori zbog ponašanja”, navode iz Mediacentra.

Podsjećaju da su Tužilaštvu BiH uputili prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, koje se još nije očitovalo o ovoj prijavi, uputili su prijavu o izvršenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

“Podsjećamo da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove 8. juna 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Veličanje ratnih zločinaca kao i odobravanje, negiranje, umanjivanje i opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti je nedopustivo. Za ovaj i svaki sličan incident mora se utvrditi odgovornost a počiniocima izreći zakonima predviđene kazne”, navode iz Medicentra.

pixel

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti