Zašto se muškarci brže zaljubljuju?

0

Novo je istraživanje u časopisu The Journal of Social Psychology otkrilo da se muškarci brže zaljubljuju i to izražavaju brže od žena. No, zašto je tomu tako i ‘tko’ ili ‘što’ stoji iza toga? Odgovor na to pitanje mogla bi biti biologija.

U studiji provedenoj na 172 studenta, muškarci su otkrili da su se zaljubili u žene prije nego one u njih te da su svoju ljubav često izrekli prije nego one.

“Općenito govoreći, muškarci doživljavaju manje emocija nego žene i možda ih ne dovode toliko u pitanje, koliko to radimo mi”, kaže za Bustle Rachel Needle, licencirana psihologinja iz West Palm Beacha na Floridi. “S druge strane, žene imaju veću vjerojatnost da analiziraju svoje osjećaje i oklijevaju prije nego što kažu ‘volim te’.” Dakle, muškarac možda zapravo i nije zaljubljen, ali reći će to kad su njegovi osjećaji snažni i kada on vjeruje da ono što osjeća jest zaljubljenost.

Zašto se muškarci brže zaljubljuju?
Nadalje, unatoč onome što mediji i društvo tvrde, mnogi muškarci žele smislene i dugoročne veze i odnose. Naime, razlog za to možda stoji u našoj genetici, odnosno u biologiji čovjeka. “Mislim da žene nesvjesno odgađaju izricanje zaljubljenosti i ograđuju se od tog osjećaja jer imaju određeni pritisak, od strane genetike, da ‘moraju’ izabrati pravog muškarca i da se ne smiju ‘zaljubiti’ u bilo koga. Žene se naime rađaju s određenim brojem jajnih stanica, dok muškarci svakodnevno proizvedu milijune spermija”, zaključila je koautorica studije Marissa Harrison.

Ljubav ili požuda?
James Preece, vodeći stručnjak Agencije za online upoznavanje, ima još jednu teoriju o muškarcima koji prvi u vezi govore “volim te”. “To je zbog činjenice da je muško tijelo preplavljeno testosteronom i zbog načina na koji muški mozak funkcionira”, rekao je Preece za Bustle. “I hormoni, ali i način razmišljanja tjeraju muškarce da se usredotoče na osobu i situaciju ispred njih na temelju fizičke privlačnosti, bez obzira jesu li oni zaista kompatibilni. Misle da su zaljubljeni, jer jednostavno uživaju u ideji da budu zaljubljeni. Ako su njihove potrebe ispunjene i oni su sretni, onda će oni pretpostaviti da je to ljubav. “

Clarissa Silva, autorica bloga o vezama, You’re Just A Dumbass, slaže se s činjenicom da iza toga svega stoji biološko obrazloženje. “Doista mislim da su ključne razlike u spolovima ono što je bitno u ovoj situaciji”, rekla je Silva za Bustle i nadodala kako su muškarci često ti koji ne žele priznati to, ali traže veću povezanost i žele ju ostvariti brže nego što su žene to spremne napraviti, pogotovo na početku veze.

“Muškarci se ponašaju onako kako se ponašaju jer oni ne mogu roditi, pa se pokušavaju orijentirati na fizičke i materijalne stvari koje će podariti svojoj obitelji. Njihov pogled prema svijetu daleko je manje emotivan, dok žene na život često gledaju kao na duhovno iskustvo. Također, žene imaju tendenciju da misle i djeluju izvan sebe. No, iako oba spola traže trajnost, stabilnost i sigurnost, njihove definicije tih pojmova često su različite”, zaključila je Silva.

 

 

 

 

miss7zdrava