Zašto je Nidžara Ahmetašević “budala”?

0

Stavi lisice budali! Stavi lisice budali! U Jagomir!” – govori policajac, ljut i izvan kontrole, dok hapsi novinarku Nidžaru Ahmetašević.

Tako se hapse “budale”, nasred ulice, bez razloga, uz galamu, guranje i uvrede. Prava gospoda, pametni ljudi, sprovode se u blindiranim vozilima, uz najavu, diskretno prekrivanje lica da ih komšiluk ne prepozna.

Zašto je Nidžara Ahmetašević budala? Zato što je mislila da je zakon jednak za sve, da i slabi imaju pravo na život i pravdu, da to što neko ima značku ili sjedi u fotelji ne znači da nema nikakvu odgovornost. Budala je jer je mislila da kao slobodna građanka ima pravo glasa sve dok poštuje zakone ove zemlje.

Pametni ljudi znaju da što više ukradeš, slažeš, prevariš, imaš više autoriteta i bolje ćeš proći. Pa sa visine možeš poručivati da su građani budale, hapsiti ih, proglašavati ludim, kažnjavati, kačiti na neispravne respiratore, ubijati im djecu, gledati ih kako umiru jer si ti nesposoban da uradiš nešto što bi morao. Ti si korumpiran, visokopozicioniran, zaštićen i – pametan.

Dok su policajci sa maskama na bradama hapsili Nidžaru, njihove kolege patrolirale su gradom i kažnjavale građane zbog nenošenja maski i nepropisnog parkiranja.

Ovo što su policajci Kantona Sarajevo jutros uradili Nidžari Ahmetašević skica je onoga što vlasti u BiH rade njenim građanima već decenijama, pritom ih uvjeravajući da su za sve sami krivi.

Vlada Kantona Sarajevo izvela je policiju na ulice kako bi se obračunala sa građanima koji ne nose maske:

– Ostalo nam je jedino da koristimo represivni aparat – rekao je ministar zdravstva KS-a Haris Vranić.

Da, zdravstva:
– Da uduplamo specijalne jedinice koje će biti obučene u punoj ratnoj opremi i biti dislocirani u tržnim centrima.

Nije pošteno sada zbog Nidžare skretati temu na to šta su sve trebali i morali uraditi prije policijske represije.

Kada je stupio na dužnost ministra unutrašnjih poslova (nakon opetovane šetnje između kabineta Milana Tegeltije i MUP-a KS-a) prvo što je učinio ministar policije Admir Katica bilo je da zaprijeti dodatnim naoružavanjem policije u borbi protiv migrantske krize:

– Nabavit ćemo opremu, nećemo dozvoliti otvaranje novih kampova – poručio je.

Vlada Kantona Sarajevo vrlo brzo pokazala je da je represija za njih način rješavanja problema. Policijska država.

Upravo je o policijskoj državi koja nastupa mnogo puta u svojim javnim istupima govorila novinarka Nidžara Ahmetašević:

– Ovo nije policijska država i ne smije biti nikada. Sada umjesto vakcina kupuju opremu za policiju koja će kasnije da nas tuče. Da li je to zemlja u kojoj želite da živite? – rekla je nedavno u razgovoru za Žurnal.

Zbog nepristajanja na šutnju, i za BiH neobičnog otpora koji pokazuje, Nidžara je mnogo puta imala problema sa policijom, i o tome smo pisali. Jedno nikada nije dobila – zaštitu. Ni od policije, ni od pravosuđa. Ostali su nijemi na fizičke napade koje prolazi, na ogavne uvrede koje svakodnevno trpi.

Jedinu zaštitu Nidžara je dobila od stranaca – Front Line Defenders stavio ju je na spisak osoba koje štiti, i vajda će barem oni sada imati alate u rukama kako bi je zaštitili od represije.

(zurnal.info)

Piše: B. Mrkić-Radević