21.07.2024.
HomeSvijetZašto je američki dolar važna valuta za svjetsku ekonomiju

Zašto je američki dolar važna valuta za svjetsku ekonomiju

Američki dolar ostavlja trag u svakom kutku globalne ekonomije, to je valuta u kojoj se kupuju i prodaju vitalne sirovine i sigurno je utočište kojem se investitori vraćaju u teškim vremenima. Zašto?

Dolar je sada na 20-godišnjem vrhu u odnosu na druge svjetske valute, dijelom zahvaljujući očekivanjima da će Federalne rezerve SAD (Fed) povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih.

Donosimo deset razloga zašto je američki dolar tako važna valuta.

Amerikanci u inostranstvu:

Jak dolar je odličan ako ste američki turista. Hoteli, ručkovi ili dizajnerske torbe su jeftiniji u poređenju sa Londonom, Francuskom rivijerom ili ljetovalištem Cancun u Meksiku. Ne treba napominjati da obrnuto važi za putnike koji idu u Sjedinjene Države, osim ako nisu unaprijed kupili kartu za Disneyland ili rezervisali zabavu u Las Vegasu, sve će skuplje koštati.

Paritet valuta:

Ovo je dodatni bonus za Amerikance koji putuju u neku od 19 država članica Evropske unije (EU) koje koriste euro kao valutu, ali slaba utjeha za Evropljane koji putuju u SAD. Više se ne treba mučiti kako bi se napravila konverzija između eura i dolara, jer je odnos gotovo jedan naprema jedan.

Made in America:

Za kupce širom svijeta koji tragaju za američkim brendovima, jak dolar znači da mogu platiti skuplje osim u slučaju da distributeri robe nisu pokušali da ublaže udar skoka valute. U proteklih nekoliko dana, američke kompanije poput Mattel Inc, proizvođač lutaka Berbie i autića Hot Wheel cars, rekli su da već vide posljedice rasta dolara čak iako su mušterije spremne da plate više. Za giganta Proctor & Gamble, proizvođača svakodnevnih potrepština kao što su pelene ili deterdžent Ariel, rast dolara se uvijek odražavao na njihovu prodaju.

Nevolje na pomolu:

Za Argentince, rast dolara u odnosu na pezos znači udvostručavanje lokalnih cijena u samo godinu dana i produbljivanje ekonomske krize. Vlade i biznisi mnogih mladih ekonomija finansiraju se izdavanjem dionica u američkim dolarima. Iznos koji duguju sada je porastao u vrijedosti ako se mjeri u lokalnim valutama. Iskorištavanje tržišta za više kredita takođe je postalo skuplje jer su stope porasle u SAD.

Sirovi materijali:

Države kao što su Turska i Egipat koje uvoze mnogo sirovina dvostruko su pogođene. Većina roba, od nafte do pšenice vezuje cijenu za dolar, što znači da plaćaju više u lokalnoj valuti za svaki barel ili bušel, kao mjere nafte i pšenice. Ovo dolazi u trenutku kada su cijene mnogih od ovih materijala već na višegodišnjem vrhuncu zbog rata u Ukrajini, ekstremnih klimatskih uslova i post-šoka zbog pandemije izazvane korona virusom.

Pomoć kući iz inostranstva:

Jak dolar je dobra vijest za ljude u siromašnim zemljama poput Meksika ili Gvatemale koje zavise od novca koji šalju rođaci koji rade u SAD. Posljedica pandemije COVID-19 zadala je snažan udarac ovim doznakama 2020., ali od tada se bilježi stabilan oporavak.

Inflacija:

Čak i za bogate države, kao što je Njemačka, jak dolar znači da se mogu pojaviti ekonomske poteškoće jer pojačava već ionako rastuću inflaciju preko skupljeg uvoza. Lokalne centralne banke generalno su odgovorile na porast interesnih kamata što znači otežavanje kredita i sporiji ekonomski rast.

Reli ruske rublje:

Ruska rublja je jedina valuta na svijetu koja je ove godine u plusu u odnosu na dolar, što je neočekivani ishod za zemlju pod međunarodnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Ali ova jačina rublje, rezultat kontrole deviznog kursa, običnom Rusu čini malo. Moskva možda zgrće desetine milijardi dolara svakog mjeseca od prodaje energenata Zapadu, ali ruska domaćinstva još uvijek ne mogu da podignu svoju deviznu štednju. I mnoge zapadne robne marke od Adidasa do H&M-a i Ikee prestale su s prodajom u Rusiji od početka rata u februaru.

Bitcoin:

Reklamiran kao ultimativni štit protiv inflacije, najveća svjetska kriptovaluta nije ispunila očekivanja i pala je za više od pola vrijednosti uprkos nenadmašnim potrošačkim cijenama u velikom dijelu svijeta.

Gomile pojedinačnih ulagača privučene kriptovalutama tokom prošlogodišnjeg snažnog tržišta sada su odbacile digitalne tokene kako bi svoju ušteđevinu prebacile u američku valutu koju smatraju sigurnijom i koja sada ponovno počinje plaćati interesne kamate.

Više mesa:

Ako cijena hamburgera išta znači, dolar bi mogao biti prejak i neizbježno će pasti. Indeks Big Mac, magazina The Economist, koji poredi cijene lanca hamburgera prisutnog širom svijeta, pokazuje da je dolar precijenjen u odnosu na sve osim nekoliko valuta.

Dolar je najskuplji, a Big Mac najjeftiniji za putnike iz SAD u Venecueli, Rumuniji i Indoneziji. Suprotno važi za Švajcarsku, Norvešku i Urugvaj.

RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti