ŽARKO KORAĆ: “Beograd i Priština svjesno idu ka sukobu, samo je pitanje trenutka kada će do toga doći”

0

Odlazeći u Brisel Vučić je rekao “da ne razume zašto su ga uopšte pozvali”. Kada neko ide na pregovore sa ovakvim stavom, logično je da pregovori propadnu – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać.

Predsjednik Srbije je u kratkom obraćanju srpskim medijima u Briselu, bez mogućnosti postavljanja pitanja, rekao da iz njemu nejasnih razloga, nije postignut „apsolutno nikakav dogovor“.

Za to je optužio premijera Kosova Albina Kurtija.

“Srpska strana je bila potpuno konstruktivna. Deset puta menjane tekstove smo prihvatili… Niti smo dodavali nešto što nije bilo moguće… Pred nama su besane noći i, svakako, mnogo teških dana”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon višesatnih sastanaka sa predstavnicima EU i Kurtijem.

Ali pravi predmet pregovora nisu bile saobraćajne tablice, već zajednica srpskih opština na severu Kosova. Kurti se poziva na odluku kosovskog suda da je to neustavno a Vučić na potpis predhodne vlade Kosova da će to biti formirano. I tako Beograd i Priština svesno idu ka sukobu. Srpski policajci su vratili oružje i uniforme, niko formalno ne obezbeđuje red na tom prostoru. Tamo više nema sudija, opštinske administracije. Stvorena je idealna pozornica za bezakonje i nasilje”, kaže Žarko Korać.

Kako dodaje, samo je pitanje vremena kada će do toga doći.

“Prema kumanovskom sporazumu, vojska i policija Srbije čak bez dozvole ne mogu da priđu granici sa Kosovom. Tako da su bajke Vučićeve priče da će “zaštititi Srbe na Kosovu”. Tačno onako kako su štićeni 1995 godine u Hrvatskoj, jednom katasrofalnom politikom koja ih je gurala u rat sa hrvatskom državom. Vučiću se mora čestitati na kontinuitetu, uvek politika koja ignoriše političku realnost ali čuva vlast”, zaključuje Žarko Korać.