Zaraženo sedam zdravstvenih radnika

0

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je virusom korona zaraženo sedam zdravstvenih radnika u ovom bh. entitetu.

Riječ je o tri medicinske sestre i doktoru medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, te po jednom radniku u bolnicama u Gradišci i Bijeljini i medicinskom tehničaru iz jedne privatne zdravstvene ustanove.

Radnici supermarketa u Republici Srpskoj testiraju se redovno u turnusima i do sada nije bilo pozitivnih slučajeva.

Kako je rekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, rezultati su negativni zahvaljujući provođenju preporuka, redovnoj dezinfekciji prostora u kojima rade te provođenju ličnih zaštitnih mjera u smislu korištenja opreme kao i držanju socijalne distance.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će mjere biti ublažene zbog političkog ili pritiska privrednika, Šeranić je rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuku za ublažavanje mjera te da oni prate njih.

“O ublažavanju mjera govori cijela Evropa, ne samo BiH. Naši pokazatelji su dobi, imamo linearan tok epidemije i dolazimo do mogućnosti da ublažavamo mjere. Svi procjenjujemo najveći rizik i pratimo epidemiološku situaciju. Ublažavanje mjera ovisi i od situacije u regionu”, rekao je Šeranić.

Na pitanje zbog čega se još nije pomoglo privatnim staračkim domovima, Šeranić je rekao kako su te ustanove u skladu s pravilnikom i Zakonom o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti dužne ispuniti uslove i da moraju imati rezerve dezinfekcionih sredstava.

“Tražio sam analizu vezano za potrebe staračkih domova, a pojedini su se već obraćali Ministarstvu zdravlja. Imali smo donacije i odredili smo dio lične zaštitne opreme i sredstva za dezinfekciju za staračke domove. Tu nisu samo starački domovi već i poštari i radnici svih službi koji su izloženi”, rekao je Šeranić.

Kada je riječ o slučaju preminule trudnice na UKC RS, Šeranič je izrazio duboko žaljenje zbog gubitka dva života i stavio svoje Ministarstvo na raspolaganje porodici i svim institucijama koje učestvuju u istrazi ovog slučaja.

“Obaviješten sam o aktivnostima koje UKC provodi, njihov stručni tim i komisija. Čekamo analize. Slučaj je predat i Okružnom tužilaštvu”, rekao je Šeranić.

Nije imao informaciju da li su ljekari koji su liječili trudnicu suspendovani, ali je rekao da će je zatražiti.