24.07.2024.
HomeNovostiZapadnohercegovački kanton proglasio stanje nesreće zbog širenja korona virusa

Zapadnohercegovački kanton proglasio stanje nesreće zbog širenja korona virusa

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Vlada Zapadnohercegovačkog kantona je donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće na području ovog kantona prouzrokovane širenjem zarazne bolesti korona virusa (COVID-19), kojom se stanje nesreće proglašava dana 27. augusta 2020. godine (četvrtak).

“Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih stožera do onih organizacija na području naše Županije s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju, pojasnio je premijer ZHK Zdenko Ćosić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK Tomislav Pejić.je informirao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području kantona zaražena korona virusom.

“U protekla 24 sata imamo također 14 osoba koje su se oporavile, ali nemamo ni jedan smrtni slučaj uzrokovan korona virusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije na području Županije koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Stožera i provođenje svih mjera koje je Stožer predložio ili naredio u proteklom razdoblju”, naveo je.

Pejić je kazao kako je prosječna dob oboljelih 30 godina, koji donose virus u svoje obitelji, prenose ga na starije članove obitelji, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba u ZHK, a posljedično bi time bio opterećen cijeli zdravstveni sustav, osobito SKB Mostar koja bi bila preopterećena brojem osoba čije stanje zahtijeva hospitalizaciju. Također, razmatrat će se odluka o reduciranju, pa i ukidanju svadbenih, ali i svih drugih svečanosti koje su najveći izvor ne zaraze, nego širenja zaraze korona virusom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti