Žalfija, biljka koja smiruje upale..

0

Postoji izreka još iz doba starog Rima, koja kaže: “Ko želi da živi dugo, neka pije žalfiju u maju”. Ova izreka nam govori da su Rimljani vjerovali da ukoliko pijete žalfiju na proljeće, pripremićete svoj organizam za sve izazove po zdravlje koje donosi zima.

Žalfija je biljka čija je vresnost prepoznata od davnina, a njen originalni latinski naziv (Salvia officinalis) u prevodu znači “spasiti”. Naziv su joj nadenulu još stari Rimljani koji su ovom biljkom liječili brojna stanja i bolesti, a podjednako je djelotvorna ostala i do današnjeg dana.

Žalfija ima mnoga blagotvorna svojstva, među kojima su povećanje koncentracije i pamćenja, upale grla i respiratornih puteva, promuklost, upale različitih unutrašnjih organa, infekcije genitalnih organa, gljivične infekcije sluzokože i kože.

Do pronalaska antibiotika za sva ova stanja korišćena je isključivo žalfija.

Ova biljka pokazala se i kao veoma efikasna kod simptoma menopauze i poremećaja menstrualnog ciklusa, kod čišćenja jetre od toksina.

Listovi žalfije su u davna vremena korišteni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Široku primemenu žalfija ima i kao začin u kulinarstvu. Utiče pozitivno na procese varenja i pravilan rad žuči.

Drevna biljka od milion tajni: Ubija viruse, liječi opekotine, smiruje creva i čir – i to nije sve!
Žalfija se primjenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, anksioznosti i vrtoglavice. Veoma je dobro pokazala kod smanjenja umora, nervne iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.

Žalfija kao antiseptik se primenjuje za ispiranje grla kod upala i afti u grlu i ustima. Žalfija deluje i antimikrobno i spazmolitično (opušta mišiće). Smanjuje pojačano lučenje pljuvačke i reguliše znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno.

Žalfija se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja i dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva.

Žalfija se najčešće koristi koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja, u zavisnosti od problema sa kojim se suočavate i gde je lokalizovan.

U svakom slučaju, njena ljekovita svojstva su široka i moćna, pa je vredi koristiti i kao preventivu svih pomenutih stanja, jer će ojačati vaš imunitet i izbalansirati rad sistema unutrašnjih organa.

 

 

 

still.magazin