13.07.2024.
HomeNovostiZagrijavanje za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu: Ko su mogući kandidati?

Zagrijavanje za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu: Ko su mogući kandidati?

Pozicija rektora izuzetno je važan kotačić ne samo za univerzitet, već općenito za društvo, a posebno ako se zna da se radi o najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u BiH. Međutim, politika je uvijek željela kontrolu nad takvim institucijama pa to nije izuzetak ni kada je riječ o UNSA, a prethodne godine ukazuju na to da se politika na različite načine miješala u rad univerziteta. To se prije svega odnosi na zakonsku regulativu, kadroviranje, zapošljavanje i slično.

Aktuelni rektor Rifat Škrijelj ima ambiciju da bude rektor do 2024. godine i za Klix.ba ranije je potvrdio da će se prijaviti na konkurs. U prethodnim godinama mandata Škrijelj je zbog različitih pogleda na neka zakonska tumačenja došao u sukob s Medicinskim fakultetom, ali i direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović. Rektora biraju dekani i odnos s dekanima je ključ za zadržavanje ili gubitak mandata.

Škrijelj je nekada bio aktivni član SDA, ali je vremenom ta njegova pozicija poljuljana i on se distancirao od stranke.

Jedan od kandidata koji, pored Škrijelja, ima ozbiljne šanse za poziciju rektora je dojučerašnji dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra, kojeg podržava i “gura” politička struja koja nije za to da Škrijelj ostane rektor još četiri godine.

Tako su se u prethodnom periodu u kuloarima mogle čuti priče o zapošljavanju rodbine pojedinih dekana i brojnim drugim obećanjima. Biti dekan sada je očito (ne)zahvalna pozicija, s obzirom na priče kako i pojedini kandidati nude i obećavaju određene usluge ukoliko budu izabrani za rektora.

Tako se i nedavno forsirana priča i informacija da je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Muhamed Brka zaražen koronavirusom dovodi u kontekst previranja i svrstavanja ko je na čijoj strani u procesu izbora novog rektora.

S druge strane ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić, kako saznajemo, prilično pasivno posmatra cijeli proces, dok lobiranja ukazuju na to koja dva imena su najveći favoriti za poziciju rektora.

Mandat novog rektora započinje 1. oktobra 2020. godine i traje do 30. septembra 2024. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti