14.07.2024.
HomeSvijetZabrinjavajuće prognoze: Tuberkuloza bi mogla naslijediti COVID-19 kao vodeći uzrok smrtnosti

Zabrinjavajuće prognoze: Tuberkuloza bi mogla naslijediti COVID-19 kao vodeći uzrok smrtnosti

Procjenjuje se da se globalni broj preminulih od tuberkuloze povećao između 2019. i 2021. godine, poništavajući višegodišnji trend opadanja dok je pandemija COVID-19 ozbiljno ugrozila napore u suočavanju s tom bolešću, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Globalni napori na suočavanju sa smrtonosnim bolestima kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija pretrpili su nazadak tokom pandemije COVID-19, piše Reuters pozivajući se na izvještaje WHO-a.

Zdravstvena kriza posebno je ugrozila odgovor na tuberkulozu i dovela je do toga da zemlje u svijetu nisu ispunile ciljeve u suzbijanju te zarazne bolesti.

WHO je zatražio od svijeta da primjeni lekcije naućene tokom pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje kao što su Indija, Indonezija, Fiipini i Pakistan.

Naučene lekcije

“Ako nas je pandemija naučila nečemu, to je da uz solidarnost, odlučnost, inovacije i ravnopravno korištenje sredstava, možemo prevazići ozbiljne zdravstvene prijetnje”, izjavio je generalni irektor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Redovni godišnji izvještaj WHO o tuberkulozi procjenjuje da je od te bolesti preminulo 1,6 miliona ljudi u 2021, iznad procijenjenih 1,5 miliona smrti u 2020. i 1,4 miliona u 2019. Smrtni slučajevi povezani s tuberkulozom opali su između 2005 i 2019.

Izvještaj također upozorava da bi tuberkuloza u bliskoj budućnosti mogla naslijediti COVID-19 kao vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta od jednog zaraznog agensa.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti