24.05.2024.
HomeNovostiZabrane kretanja za prvomajske praznike, različita pravila u entitetima

Zabrane kretanja za prvomajske praznike, različita pravila u entitetima

U naredna tri dana u Bosni i Hercegovini biće na snazi nove zabrane kretanja. U cilju sprječavanja širenja virusa korona na području Republike Srpske u petak, subotu i nedjelju zabranjeno je kretanje od podneva do pet ujutru, dok je u Federaciji BiH tokom prvomajskih praznika vraćen policijski sat od 22 do 5 sati ujutro.

Bosna i Hercegovina, jedna zemlja, dva entiteta i potpuno različita pravila i mjere čak i tokom pandemije korona virusa. Nakon što su neke mjere relaksirane, u zadnjih nekoliko dana, došlo je do ponovnog skoka broja novooboljelih, što je potaklo krizne štabove oba entiteta na ponovno uvođenje nekih od restriktivnih mjera. Problem je što one ni ovog puta nisu usaglašene.

“Za prvomajske praznike smo proširili policijski čas. On nije više od 20 do 5 sati, nego od 12 do 5 sati. Ostaju na snazi mjere zabrane kretanja za vikend van mjesta stanovanja, ostaje zabrana okupljanja, ostaje obaveza nošenja zaštitne opreme”, pojasnio je Radovan Višković, premijer RS.

U Štabu za vanredne situacije RS kažu da su ovakve odluke nužne u periodu pogoršanja epidemiološke situacije, koji je uslijedio nakon ohrabrujuće sedmice. Naglašavaju da su smanjenje broja kontakata, fizičko odstojanje i povećana lična higijena najbolja zaštita.

“U posljednih dva dana imamo više od 100 zaraženih u RS, što je zabrinjavajući podatak. Dali smo nalog resornom mnistarstvu da naprave analize šta se dešava, gdje je problem, da to na neki način stavimo pod kontrolu”, istakao je Višković.

I Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je novi set mjera, imajući u vidu povećanje broja zaraženih, ali i predstojeće praznike koji bi mogli značiti više kontakata, a samim tim i pogoršanje epidemiološke situacije.

“To je policijski sat koji smo imali prije nekih sedam dana, koji je važio od 20 do 5 sati ujutro, sada je to pomjereno da ide od 22 sati u punom kapacitetu kao što je bilo i do sada. To je zabrana kretanja za sve osobe koje nemaju odobrenja za kretanje za vrijeme policijskog sata i to će trajati tokom ovih tri dana”, kazao je Ismir Jusko, ministar unurašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pripadnici MUP-a biće prisutni na svim izletištima i šetalištima, kako bi spriječili okupljanje velikog broja ljudi. Boravak u prirodi neće biti zabranjen, ali uz držanje fizičke distance, upotrebu zaštitne opreme i pridržavanje donesenih mjera.

“Evidentno je da je došlo do popuštanja ovih mjera, do jednog opuštenijeg načina života, ali ne bih htio da to neko zloupotrijebi, da tokom ovih tri dana policijske patrole i kontrole neće biti intenzivne kao što su bile u proteklom periodu”, kazao je Jusko.

Iako nije vrijeme za slavlje, građani bi rado produženi vikend pred nama iskoristili da pobjegnu od sumorne svakodnevice. No, mnogi su oprezni zbog straha od širenja pandemije:

“Ne slavim, zbog novonastale situacije.”
“S porodicom i u šumu. Mjere – ne mjere, dobrovoljno ću.”
“Ako mognem, biće i jagnje.”
“Mislim da nije pametno, da je još rano za to, pošto sam zdravstveni radnik, doktor, ne preporučujem velike grupe.”
“Sve je do nas i do naše odgovornosti. Mogu reći da se ponekad i ne slažem sa ovim mjerama, ali tu su i moramo ih poštovati.”
“Najbolje bi bilo da svi ostanu svojim kućama i da se pridržavaju mjera. Ako sad upropastimo ovo, nećemo do Nove godine krenuti ka normalnom stanju.”

Dok je u RS okupljanje tokom prvomajskih praznika zabranjeno, u FBiH je, dakle, dopušten boravak do pet osoba na jednom mjestu uz obaveznu fizičku udaljenost oko dva metra od drugih osoba i zaštitnu masku, kojom štitite i sebe i druge. Ukoliko imamo šta slaviti ovog 1. maja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti