19.05.2024.
HomeLifestyleZaboravljena namirnica koja čuva zdravlje...

Zaboravljena namirnica koja čuva zdravlje…

Uglavnom kupujemo limun, a limete se rijetko kad i sjetimo. Pored limuna ona je zaboravljena, ali donosimo vam razloge zbog kojih ovo južno voće treba da uvrstite u svoju ishranu.

Limeta pripada citrusima i potiče iz jugoistočne Azije. Ovo voće zelene boje i nešto manje od limuna. U šali se često kaže da je ona limunova mlađa i slađa sestra.

1. Limetina kora usporava starenje kože

Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zrakacima smanjiti i ostaviti tamne tragove na koži.

2. Limeta ima antikancerogena svojstva

Ljekoviti spojevi u limeti sprečavaju rak debelog crijeva, želuca i krvi. Iako tačan mehanizam nije poznat, naučnici su primijetili da antioksidansi iz limete uništavaju stanice karcinoma. Limunada od limete se zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade.

3. Limetin sok može spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca

Sok pripremljen od ove voćke sadrži više limunske kiseline od narandže ili grejpa. Limunska kiselina je prirodni sastojak koji sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca sastavljenih od kristaliziranog kalcijuma. Najbolje je da iscedite svjež sok i pomiješate ga sa vodom.

4 Limetom snižava holesterol

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin otkriveni u limeti može sniziti holesterol i trigliceride.

Kako da pravilno iscijedite limetu

Limun se siječe na pola i na taj način cijedimo i dobijamo sok, ali kod limete je drugačije. Limetu je potrebno isjeći na manje djelove, najbolje je da je podelimo na četvrtine.

 

 

 

 

novosti.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti