Zašto žene češće prijavljuju nuspojave nakon vakcinacije od muškaraca?

0

Kako se diljem svijeta protiv covida-19 cijepi sve više građana – dosad je utrošeno više od 800 milijuna doza – tako se sve više zna i o mogućim nuspojavama cjepiva. Praćenje pacijenata cijepljenih u Izraelu pokazalo je da je među onima koji su dobili Pfizerovo cjepivo bilo šest slučajeva reaktivacije herpes zostera kod pacijenata s autoimunim upalnim bolestima poput reumatoidnog artritisa, vaskulitisa i miozitisa, piše Jutarnji list.

Najveća se galama digla oko pojave venske tromboze i trombocitopenije nakon cijepljenja AstraZenecom, i to pretežno kod mlađih žena. Naime, i studije pokazuju da su nuspojave cjepiva kod žena i inače značajno češće. Studija američkog CDC-ja pokazala je da je 78 posto nuspojava prijavljeno kod žena već u prvom mjesecu cijepljenja protiv koronavirusa.

Druga je studija pokazala da su od 16 osoba koje su imale anafilaktički šok nakon cijepljenja, njih 15 bile žene. To je u skladu sa studijom rađenom 2013. o cjepivu protiv svinjske gripe, koja je pokazala da spolni hormoni čine razliku u osjetljivosti na cjepivo između muškaraca i žena.

Što je otkriveno 1. Na mRNA cjepiva poput Pfizera i Moderne moguća je alergijska reakcija, a razlog je PEG, odnosno polietilen glikol, tvar u kojoj se nalazi osjetljiva molekula mRNA

2. Među onima koji su dobili Pfizerovo cjepivo u Izraelu bilo je šest slučajeva reaktivacije herpes zostera kod pacijenata s autoimunim upalnim bolestima

3. Kod vektorskih cjepiva, kakva su AstraZeneca i J&J otkrivena je vrlo rijetka mogućnost izazivanja ozbiljnih problema s krvnim ugrušcima, odnosno pojave venske tromboze i trombocitopenije Naime, estrogen potiče organizam na stvaranje više antitijela, što dovodi do većeg imunološkog odgovora, a onda i do burnijih reakcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here