23.06.2024.
HomeNovostiZa šta se sumnjiči Osman Mehmedagić

Za šta se sumnjiči Osman Mehmedagić

Tužilaštvo BiH Osmana Mehmedagića zvanično sumnjiči da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u BiH zbog čega je nedavno uhapšen i Denis Prcić, vlasnik AUBiH.

Sumnja se da je na osnovu lažne diplome primao platu u OSA-i i stekao nezakonitu korist veću od 100.000 KM. Osim toga sumnjiči se da je počinio krivično djelo “pranje novca”.

Finansijska istraga

Prema informacijama “Avaza”, provjerava se kojim parama je Mehmedagić kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je navodno uloženo blizu milion maraka.

Naime, istragom je utvrđeno da Mehemdagić za kupovinu ove nekretnine nije dizao novac s računa zbog čega se opravdano sumnja na pranje novca.

Podsjećamo, Osmica je ovu kuću kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu, koji je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH. On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. Osmanu Mehmedagiću.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti