24.05.2024.
HomeSvijetZa sada ni jedan slučaj zaraze korona virusom u Turskoj

Za sada ni jedan slučaj zaraze korona virusom u Turskoj

Kako piše Daily Sabah, oko 26 država kontaktiralo je turkse vlasti putem ambasada koje su bazirane u Ankari ili preko svojih ministarstava zdravlja kako bi se informisali o iskustvima Turske i načinima suzbijanja koronavirusa. Na tom spisku su se nalazile zemlje koje su najteže pogođene, uključujući Italiju, Iran i Južnu Koreju.

Zahtjevi za pomoć ustupili su nakon što se uvidjelo da Turska zapravo nije zabilježila još nijedan slučaj zaraze za razliku od Irana, njenog susjeda na Istoku, u kojem je do sada od koronavirusa preminulo 194 osobe.

Međutim, nije slučajno da se Turska uspjela odbraniti od koronavirusa. Ukoliko se u obzir uzme činjenica da je ova država uvela aparate za mjerenje tjelesne temperature na granicama nakon što je nekolicina izvijestila o prvim slučajevima zaraze i time mnogo brže reagovala od svih ostalih zemalja.

U januaru je ministarstvo zdravstva Turske postavilo prve tri termalne kamere na istanbulskom aerodromu, koji se dmatra državnom kapijeom za sviejt, gdje zapravo milioni putnika dočekuju ili dolaze do svojih odredišta.

Mjere opreza nisu uključivale samo mjerenje tjelesne temperature, već je ministarstvo zdravstva sve putnike koji su dolazili iz Kine slalo na dodatne preglede i u karantin sve one koji su pokazivali i najmanje simptome. Kasnije su te mjere proširene i na ostale putnike koji su dolazili iz zemalja koje su potvrdile slučajeve zaraze koronavirusom.

Nakon što je bilo očigledno da se epidemija širi, ministarstvo zdravstva je pooštrilo mjere i proširilo upotrebu termalnih kamera te dodatnih pregleda na svim svojim graničnim prijelazima, pmno posmatrajući putnike koji su imali visoku tjelesnu temperaturu ili su kašljali.

Dok su svi granični prijelazi i aerodromi u Turskoj bili stavljeni pod strogu kontrolu, vlastima je ipak bilo jasno da zaražena osoba može ući i “neotkrivena” s obzirom na to da inkubacija treje 14 dana te su tako masovno započeli dezinfikovati sva javna mjesta te gradske prijevoze.

U Istanbulu je općina odlučila postaviti sredstva za dezinfekciju ruku na stanicama metroa, autobuskih linija koje prolaze kroz više turskih gradova, pogotovo onih koji pripadaju azijskoj strani.

Ministarstvo obrazovanja u Turskoj je također objavilo da se koriste dezinfekciona sredstva u školama kako bi se spriječila zaraza koronavirusom. Ministar Ziya Selçuk naložio je da sve površine trebaju biti čiste te je tako obavezao sve stručne škole koje proizvode oko 100 tona dezinfekcijskih sredstava, da ih isporuče ovim obrazovnim ustanovama.

Selçuk je rekao da su nastavnici već informisali učenike o tome kako se zaštite od virusa i zamolio roditelje da kontstantno podsjećaju djecu na pravila higijene i drže ih podalje od “zatvorenih i pretrpanih mjesta”.

Predsjedavajući Turkish Airlinesa (vodeće aviokompanije” İlker Aycı, rekao je novinarima da aviokompanija redovno dezinfikuje avione “efikasnim i naučnim metodama dezinfekcije”, a dezinfekcija pokriva oba leta za Aziju i 26 drugih zemalja za koje se smatra da predstavljaju rizik u širenju koronavirusa.

Oko sedam zemalja je bilo zainteresovano za nabavku turskog domaćeg kompleta za testiranje na koronavirus. U izvještaju se navodi da su Azerbejdžan, Džibuti, Japan, Kirgistan, Katar, Turkmenistan i Vijetnam razgovarali s International Health Services Inc. (USHAŞ), podružnicom turskog ministarstva zdravstva, o kupovini opreme.

“Razvijeni sa lokalnim sredstvima i resursima, setovi daju rezultate za 90 do 120 minuta. Predstavljeni supočetkom februara i oprema za testiranje ima stopu tačnosti od 99,6%”, navelo je ministarstvo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti