20.05.2024.
HomeNovostiZa Novalića je kriminal s respiratorima prihvatljiv kao i ratni šverc: "Šećer...

Za Novalića je kriminal s respiratorima prihvatljiv kao i ratni šverc: “Šećer je u ratu bio 30 KM, a normalno je marka”

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije gdje je odgovarao na pitanja u vezi sa predmetom “Respiratori”. Premijer FBiH je rekao da je vidio ponudu Srebrene maline, ali da je to drugačiji respirator od onoga koji je isporučen, od onoga koji je bio na papiru. Izjavu na aerodromu, kada su sporni respiratori, stigli – kaže ne bi izjavio da je znao da oni nisu za klničku primjenu, kako se mislilo.

“Vlada Federacije je 12. februara donijela odluke o nabavci medicinske opreme za borbu protiv pandemije. Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi Civilne zaštite je stavila zadatak da nabavi ne samo respiratore, nego i sva druga medicinska i higijenska sredstva. U vrijeme pandemije, panike, sve su države panično nabavljale respiratore”, kazao je Novalić.

On je rekao da su istrage zbog nabavki pokrenute i u Sloveniji, Španiji, SAD-u, Engleskoj.

“Mi imamo naše. Kroz moj ured su prolazile brojne ponude, ne samo za respiratore nego i drugo. U pandemiji su svi kao centar vidjeli Vladu. Mi smo ponude slali Zavodu za javno zdravstvo i FUCZ. Sporna ponuda je prošla kroz naš ured. Došla je u 08:05, proslijeđena u 08:19”, rekao je Novalić.

Datuma 2. aprila, Civilnoj zaštiti je uplaćeno pet miliona KM, a na računu su imali već sedam miliona. Zašto?

“Na osnovu odluke Vlade. Treća odluka Vlade. Mi smo rekli, za medicinska sredstva. Po njihovoj odluci ide nabavka, realizira se uplata i plaćanje. Ja sam dizao ruku na sjednici vlade, kasnije u potpisivanju odluka. To je moja obaveza. Vlada je davala saglasnost u trećem slučaju i dio novca”, kazao je.

“Ne bih rekao što sam rekao da sam znao”

Da je posao za nabavku respiratora dobila firma Srebrena malina Fadil Novalić je saznao iz medija.

“Počela su mi dolaziti čudna pitanja, na tim ponudama, Srebrena malina je egzotičan naziv za firmu za nabavku respiratora. Kada sam vidio da su jedini ponudili i nabavili – tamo je bila slika dvostrukih respiratora za kliničku primjenu. Kada sam saznao da je izabrana, u toj percepciji, da su to ti respiratori, došao sam aerodrom i rekao to. I to je bila ta zabluda. Ne bih rekao što sam rekao da sam znao”, izjavio je Novalić.

On tvrdi da je takav respirator prešao preko njegovog ureda, za kliničku primjenu.

“Mi smo ponudu proslijedili, kada je neko promijenio, da je zamijenio za druge koji imaju manje performanse, neka odgovara”, kazao je.

Novalić je istakao da Vlada FBiH ispod sebe ima 81 instituciju koja se bavi javnim nabavkama. Istakao je da je Vlada FBiH dala saglasnost za nabavku medicinske opreme.

“Vlada je napravila sve što je bila obaveza. Transparentnost je tu postojala. Vlada je mogla da čita šta se sve radi, nismo dobro poznavali ni šta su ventilatoriu, ni šta su respiratori. Pustili smo Zavod za javno zdravstvo, od mene je ponuda otišla tamo. Kakva je dalje komunikacija – to je jedan od predmeta nabavke”, poručio je.

Da li je odgovornsot Vlade FBiH to što nije pitao kako će novac biti potrošen?

“Mi kasnije kroz izvještaje znamo da li je neko poštovao ili nije poštovao proceduru. U ovom ne znnam ni kako su plaćeni testovi. Zavod za javno zdravstvo servisira to za nas. Vlada ne nabavlja”, poručio je.

Novalić tvrdi da se ne ograđuje ni od koga.

“Ja se ne ograđujem ni od koga. Ovdje je pitanje šta se dogodilo. Šta je mimo zakona i ko je to napravio. Za to služe istražni organi. Za sve bi najbolje bilo da se to uradi brzo. Da se vidi ko je šta napravio i kakve ga posljedice slijede”,naveo je Novalić.

Na ugovorima se nalazi potpis Fahrudina Solaka, direktora FUCZ?

“Da. Oni po zakonu stavljaju potpis”, rekao je i dodao:

“Svako neka ispriča što ima. Ovdje treba ustanoviti istinu.”

“Ovi respiratori nisu za klinički tretman. Oni imaju svoju upotrebu. Kupio ih je čitav svijet. Drugo je pitanje šta je nama trebalo. Zavod za javno zdravstvo je to trebao da ustanovi, FUCZ da isporuči”.

Na konstataciju da je Vlada KS nabavljala respiratore, po cijenu od 50.000 preko UNDP-a, Novalić je rekao:

“Pitanje je kada. Šećer je u ratu bio 30 KM, a normalno je marka.”

Opet je ponovio da se istraga što prije završi, da se imenuju krivci, da se vidi šta je mimo zakona.

“Vlada i ja kao premijer nismo uradili ništa mimo zakona”, rekao je u Dnevniku D FTV-a.

Prema njegovom mišljenu, normalno je da se “cilja Vlada i premijer”, ali:

“Moram ih razočarati da će promašiti”.

On zvanično nije ispitan u ovom slučaju još.

Šta je sa preostalih 20 respiratora, koji nisu isporučeni?

“To je pitanje za dobavljača. On je dužan da to vodi. Postoje neke sporne odredbe u ugovoru, to smo saznali izi medija. Do 15. aprila je trebalo da dođe tih 20. Zadužili smo da se ispitaju mogućnosti raskida ugovora”, rekao je Novalić, ponovivši da se mora provesti šta je pravo i ko je kriv za promašaje koji su se dogodili.

Za preostalih 20 respiratora je rekao: “To je pravno pitanje za dobavljača i ko je potpisao ugovor.”

Kako je rekao Novalić, nastao je problem sa blokadom firme koja može platiti troškove.

“Ugovor je obligacija, jedno je FUCZ, jedno je Srebrena malina. Sva pitanja iz ugovora su pitanja za te dvije firme”, rekao je Novalić.

Vlada FBiH je dostavila materijale za svih 81 preduzeće koje se bavi javnim nabavkama pravosudnim organima. Zatražena je sjednica, a Novalić je kazao da je zatražio da se svi ti materijali postave na stranicu Vlade FBIH kako bi i građani imali uvid u njih, prenosi N1.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti