19.05.2024.
HomeNovostiZa mjesec dana više od 27 000 prkaza u Federaciji BiH

Za mjesec dana više od 27 000 prkaza u Federaciji BiH

Od 16. marta do jučer, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je evidentirala 27.408 odjava radnika, izjavio je za BHRT direktor Uprave Šerif Isović.

Vlada FBiH je uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u hitnu parlamentarnu proceduru.

Prema Isovićevim riječima, Zakon se odnosi uglavnom na mjere fiskalne politike, a najznačajnija mjera je subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu od 590 KM.

-Ako se izuzmu oni koji nisu obuhvaćeni Prijedlogom zakona, a to su javni subjekti, finansijske organizacije i institucije, te javna preduzeća, može se očekivati da će se ovaj Zakon odnositi na preko 350.000 radnika, naveo je Isović.

Kako je rekao, može se očekivati da će ova izdvajanja Vlade FBiH biti preko 100 miliona KM. Taj novac već je obezbjeđen iz kredita MMF-a u ukupnom iznosi od 660 miliona KM od čega će Federaciji pripasti 62 posto.

Isović je istakao da će se pandemija odraziti na sve budžete, kako kantonalne i entitetske, tako i na nivou BiH.

Inače, krajem decembra prošle, 2019. godine u Fedaraciji BiH bila je zaposlena 536.291 osoba, što je u odnosu na kraj 2018. godine povećanje za 7.010 raadnika.

To je inače bio rekordan broj zaposlenih u Federaciji BiH nakon rata.

Prema nezvaničnim informacijama, najveći boj otkaza desio se u sektoru ugostiteljstva i turizma, što je inače grana s velikom fluktuacijom radne snage.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti