Za građane pogođene zemljotresom prikupljeno 4,8 miliona eura pomoći

0

Izvršni predsjednik Crvenog krsta Hrvatske Robert Markt izjavio je da je za građane nastradale u razornom zemljotresu do sada prikupljeno 36 miliona kuna (4,8 miliona eura) donacija.

“Siguran sam da će svi građani koji su uplatili novac putem Crvenog krsta Hrvatske biti zadovoljni, jer ćemo taj novac na najtransparentniji mogući način podijeliti hrvatskim građanima nastradalima u zemljotresu”, rekao je Markt.

On je najavio da će Crveni krst od jedinica lokalne samouprave dobiti spiskove stanovnika koji su pretrpjeli štetu od potresa na čije žiro-račune će biti uplaćen novac.

“To će zahtijevati određeno vrijeme, ali mi ćemo učiniti sve da to bude što prije, jer smo svjesni da su potrebe velike”, rekao je Markt.

On je istakao da sada nije potrebno slati hranu, higijenu i vodu, jer raspolažu sa dovoljnim količinama, a svi ljudi kojima je potrebno dobili su hranu za određeno vrijeme.

“Ovo je operacija koja će trajati dugo i molim sve koji su željni pomoći da pričekaju koji dan i sigurno ćemo ih uključiti u tu operaciju”, istakao je Markt, pišu Nezavisne novine.