WHO poručuje Europi: Stavljajte kontakte u izolaciju

0

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Europi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.

Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem Covida bude stavljen u karantenu tijekom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa, rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sustavni način i to je jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve, rekao je.

Traženje kontakata u mnogim je europskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva Covida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednja dva tjedna.

Oko polovice zemalja europske regije WHO-a zabilježilo je prošli tjedan 50-postotno povećanje broja infekcija, kazao je.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, ne ulazi u mozak.

Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sustavu ako ne pazimo na mjere, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 milijuna, a umrlih je 1,1 milijun.