24.06.2024.
HomeNovostiWEBER O STAVU NJEMAČKE: "Kraj za Sattlera, pregovori o Izbornom zakonu KREĆU...

WEBER O STAVU NJEMAČKE: “Kraj za Sattlera, pregovori o Izbornom zakonu KREĆU U DRUGOM SMJERU!”

Reforma Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini je bila fokus današnje objave Vlade Njemačke. Tako je Vijeće za politiku demokratizacije (DPC) objavilo dokument koji, kako su napomenuli, predstavlja distanciranje njemačke vlade od trećeg “Mostarskog sporazuma” u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona, ali i odbacivanje političkog stava HDZ BiH.

Pozicije Njemačke dalekosežno važne

“Važno pojašnjenje njemačke vlade na parlamentarno pitanje koje je poslao zastupnik Zelenih Manuel Sarrazzin u vezi s tekućim pregovorima o reformi izbornog zakona pod vodstvom EU”, objavili su na zvaničnoj Twitter stranici.

Tragom ovog stava koji je izazvao dosta pažnje javnosti za Radiosarajevo.ba govori Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik upravo Vijeća Centra za politiku demokratizacije (DPC).

“Ovo je vrlo važno pojašnjenje njemačke pozicije koje će imati dalekosežne posljedice. Ovo je na kraj jednog pregovaračkog procesa od strane predstavnika EU u BiH (Johanna Sattlera), koje je počelo s pregovorima u Mostarskom sporazumu. Ovo nije kraj pregovora već kraj jednog pogrešnog i opasnog pristupa tim pregovorima, gdje se pregovora bez ikakvih demokratskih principa i vrijednosti. Rezultate toga smo već vidjeli u dilu u Mostaru”, kaže Weber za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, Vlada Njemačke jasno i direktno obznanila svoje pozicije naspram dva principa, a oni su u skladu sa zvaničnom politikom i dokumentima više zemalja Europske unije (EU), počevši od Mišljenja Europske komisije (EK).

“Pregovori o promjeni Izbornog zakona ne smiju voditi ka daljoj etnoteritorijalnoj podjeli BiH”, kazao je Weber.

Naglašava kako ovo je prvi put da se jedna članica EU nedvosmisleno ogradila od “Mostarskog sporazuma”.

“Jasna je pozicija njemačke vlade da reforme Izbornog zakona na principu tzv. “legitimnih predstavnika” naroda, a koje zastupa HDZ, nisu europski principi. Njemačka vlada strahuje da će dogovori na tim principima dovesti do daljnje etničke podjele BiH, a što bi usložnjavalo proces implementacije presude “Sejdić-Finci””, smatra Weber.

Nadalje, on kaže da je ovo bilo jedno većinsko mišljenje članica EU, ali da do sada nije javno izražavano.

Ovo je poruka Zagrebu

No, treba podsjetiti da je na stolu trenutno i hrvatski “non-paper” koji bi trebao biti razmatran na tijelima EU u toku ovog mjeseca.

“Zato je to jako važno. Ovo je jasan signal… Lobiranje Zagreba u ovom pravcu je poznato od ranije. Sada je došla podrška Ljubljane i Budimpešta rješenjima u pravcu etno teritorijalne podjele. Ali, za njih nema mjesta u smislu realizacija tih manjinskih mišljenja”, kazao je.

Weber smatra da se nakon ovakvog njemačkog stava razgovori na inicijativu Zagreba neće voditi u pravcu zaključka koji vode ka željenim hrvatskim pozicijama.

“Vjerujem da će cijeli proces što ga vodi ambasador Sattler sada morati krenuti ka jednom jasno definiranom pregovaračkom okviru, gdje neće bit prostora za neispunjene nacionalističke agende”, zaključuje Weber.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti